Příprava na hodnocení

Spolek VOC Znojmo má za sebou již druhé letošní hodnocení vín degustační komisí. Toto srpnové zatřiďování bývá specifické díky převaze ryzlinků, kterým svědčí delší ležení na lahvi, a také výběrem vín do Královské řady. 

Bivak Galyatető

Maďarsko je proslulé svými nádhernými hotely, z nichž mnohé sídlí v historických budovách. Země však má co nabídnout i odvážným turistům, kteří touží po dobrodružnějším místě. Chtěli byste strávit noc pod korunami stromů nebo v pravé jurtě? Obdivovat hvězdy z rozhledny? Nebo nocovat tam, kam se můžete dostat pouze lodí? Tady nabízíme několik zajímavých tipů.

Alba Martín a Nilo Ojea Chrysalis

Dvanáct uměleckých sklářů ze 6 zemí a 1 zápis na seznam UNESCO. To je podstata mezinárodního sklářského sympozia s názvem „CONNECTED BY HANDS AND HEARTS“ (Spojeni rukama a srdcem), kterým jablonecké Muzeum skla a bižuterie navazuje na loňský společný zápis ruční výroby skla na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Vinař roku Jiří Uherek

Na základě hodnocení mezinárodních komisí, které posuzovaly kvalitu našich vín byl v rámci slavnostního Galavečera, který se konal 21. 8. 2024 na pražském Žofíně, vyhlášený Vinařem roku České republiky pro rok 2024 Jiří Uherek ze Sudoměřic. Ten navíc získal i ocenění za Nejlepší rodinné vinařství v soutěži, a dokonce i Titul Národního Šampiona bílých vín. 

Turistické informační centrum Středočeské centrály cestovního ruchu v Praze se po rekonstrukci znovu otvírá turistům. Středočeský kraj prolomil druhý vstup a uvolnil pro středisko ve svém domě na rohu Husovy a Karlovy ulice ještě další místnost, určenou k prezentaci a prodeji regionálních produktů. Zdařilá rekonstrukce za bezmála 5 miliónů Kč elegantním a uměřeným designem respektuje historický charakter domu a představuje oázu krásy uprostřed nevkusných suvenýrových obchodů na Královské cestě.

Výborné pivo z pivovaru Veselý Janek z Jinců

Vnímání hospod se mezi Čechy poměrně výrazně proměňuje. Za posledních patnáct let mezi zákazníky značně posílil jejich význam jako místa pro setkávání, diskuzi, budování sociálních vazeb a místní ekonomické spolupráce. Naopak postupně mizí některé negativní aspekty, například zakouřené oblečení, i to, že už je dnes nevyhledávají nižší sociální vrstvy, které v současnosti dávají přednost krabicovým vínům. Ukazují to výsledky dlouhodobého výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

 

Loňský Rytíř české chuti

Uzávěrka přihlášek do 16. ročníku soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „ČESKÁ CHUŤOVKA 2024" a 14. ročníku soutěže o značku „DĚTSKÁ CHUŤOVKA 2024“ se neodvratně blíží. Logo zmíněných značek na obalu produktu znamená, že daný výrobek obstál v ostrém senzorickém hodnocení opravdu nezávislé odborné poroty.