Aktuálně

Karlštejn je krásný i v zimě

Jaká jídla a nápoje se tradičně konzumovala a dosud konzumují ve středních Čechách? Kromě vánočky a kapra lze ze široké škály jmenovat černého kubu, vdolky a vánoční medovinu. Také jsou oblíbené perníčky, které se do Čech údajně dostaly ze sousedního Německa. Různé způsoby jejich zdobení si návštěvníci mohou prohlédnout v muzeu v Jílovém u Prahy. Ve středních Čechách se z mnoha druhů cukroví také připravuje Masarykovo cukroví. Evidentně si předkové našeho prvního prezidenta vážili….

Dozvěděli jsme se smutnou zprávu. Po třiceti letech končí vynikající magazín Sommeliér, který nám mnoho let přinášel osvětu, poučení a informace o vínech, vinařství a gastronomii. Pokud se nenajde následovník, bude to ztráta pro vinařský byznys velice citelná. Tak alespoň několik slov na toto téma od šéfredaktorů a zároveň vydavatelů periodika, Ivy Bárty Kovaříkové a JUDr. Luboše Bárty, MBA

Už po deváté vychází v rámci projektu hodnocení kvality českých a moravských restaurací v nakladatelství TopLife Czech prestižní knižní průvodce „Nejlepší restaurace“ s podtitulem Rok s covidem. Poprvé v historii bez hodnocení provozoven. Loňský rok totiž zahýbal s českým pohostinstvím snad více než druhá světová válka. Už jen za přežití v covidovém roce2021 si podle organizátorů už dříve oceněné i některé další restaurace jejich pečeť kvality, tzv. zlatého lva, zaslouží.

 Návštěvnické centrum jih, vizualizace

Botanická zahrada hl. m. Prahy pokračuje v modernizaci. V současné době probíhá stavba nového výstavního pavilonu a centra pro návštěvníky v Nádvorní ulici. Na začátku roku 2022 tu zahájí další významný projekt, a to přemostění, které propojí areál u skleníku Fata Morgana s venkovními expozicemi.