Slavnostní křest knižního průvodce "Nejlepší restaurace" v půvabných prostorách pražského Obecního domu. V. Budinský druhý zprava
Už po deváté vychází v rámci projektu hodnocení kvality českých a moravských restaurací v nakladatelství TopLife Czech prestižní knižní průvodce „Nejlepší restaurace“ s podtitulem Rok s covidem. Poprvé v historii bez hodnocení provozoven. Loňský rok totiž zahýbal s českým pohostinstvím snad více než druhá světová válka. Už jen za přežití v covidovém roce2021 si podle organizátorů už dříve oceněné i některé další restaurace jejich pečeť kvality, tzv. zlatého lva, zaslouží.
Hlavním předmětem zájmu vedení společnosti TopLife Czech jsou oblasti životního stylu a gastronomie. S tím souvisejí i služby pro náročné klienty. Společnost TopLife Czech aktuálně rozvíjí tři hlavní směry svého podnikání, a to kultivaci gastronomie, vydavatelskou činnost a propojení TOP služeb s náročnou klientelou. Partnerem projektu je společnost Bidfood Czech Republic, která spadá pod koncern Bidcorp. Tato významná nadnárodní potravinářská společnost vyrábí a distribuuje potraviny na pěti kontinentech. Bidfood Czech Republic s.r.o. působí v tuzemsku od roku 1990 a je jedničkou v dodávkách tohoto segmentu na českém trhu. Společnost nejen prodává, ale pomáhá hledat a rozvíjet talenty a podporuje cechovní organizace (AKC ČR, Juniorský národní tým AKC ČR, AHR ČR, Jídelny.cz ad.) Projekt podpořil také největší producent nealkoholických nápojů u nás a na Slovensku, akciová společnost Kofola. Firma se věnuje stáčení minerálních vod a jejich velkoobchodem, výrobou slazených limonád i ovocných džusů. Kromě originální Kofoly a RC coly má v programu nápoje Natelo, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy UGO, pramenitou vodu Rajec, hroznové limonády Vinea a Top Topic, sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík a energetické nápoje Semtex. V souvislosti s odkupem firmy F.H. Prager má v nabídce i jablečný cider.
Současná nabídka tuzemské špičkové gastronomie je velmi bohatá, zejména ve velkých českých a moravských městech. Fenoménem je v tomto případě hlavní město Praha s největším počtem špičkových restaurací, které svým zákazníkům nabízejí mimořádné zážitky, ať už jde o špičkové kulinářské umění či nabídku nejlepších vín a destilátů. Ale ani regiony nezůstávají pozadu. „Ačkoli existuje řada více či méně známých žebříčků a hodnocení restaurací, chyběl v Česku národní standard objektivního a profesionálního hodnocení kvality restaurací. Tato situace nebyla výhodná ani pro zákazníky, ale ani pro samotné majitele či provozovatele restaurací,“ potvrdil při slavnostním křtu knižního průvodce v půvabné restauraci pražského Obecního domu prezident společnosti TopLife Czech, Václav Budinský. „Naše společnost přišla s řešením. Zorganizovala projekt, vytvořila metodiku a zajistila tým inspektorů,“ dodává ředitelka nakladatelství Daniela Mrzenová. „Naši hodnotitelé od roku 2014 mapují a testují známé a zajímavé restaurace. V současné době pracuje inkognito v terénu padesátka našich inspektorů. My následně široké veřejnosti pravidelně každý rok zprostředkováváme možnost se seznámit s výsledkem jejich hodnocení v přehledné knižní publikaci.“
Za poslední roky si místo v knihovnách čtenářů našly desítky tisíc výtisků knih ze jmenovaného nakladatelství. Od roku 2014 se jejich společnost stala také organizátorem projektu hodnocení kvality českých a moravských restaurací. Jimi oceněné podniky každoročně získávají známku „Nejlepší restaurace“ s pečetí, na které je zlatá hlava stylizovaného českého lva. Zároveň vždy na podzim oceněné provozovny představí v uvedeném prestižním knižním průvodci. Letos je tomu jinak. „Způsobila to drastická omezující opatření spojená s pandemií koronaviru. Omezení, která uzavřela téměř na rok oblíbené restaurace, totiž znemožnila, aby je mohli navštívit naši inspektoři, a tím získat i objektivní hodnocení. Proto název průvodce Nejlepší restaurace, rok s covidem," vysvětluje V. Budinský a dodává: „Letošní vydání představuje autorizovaný výběr dříve oceněných a dříve vytipovaných restaurací, které nadále nabízejí svým hostům nejvyšší kvalitu služeb i gastronomického zážitku. V letošním roce z toho důvodu u knižní prezentace každé restaurace najdete pečeti dvě. Jedna s uvedeným počtem „Zlatých lvů“ reprezentuje poslední hodnocená období a druhá je letošní podobou ocenění jednotnou pečetí pro všechny restaurace, které minulé nepříjemné období přestály!“
„Na Zlaté lvy musíme rok počkat,“ dodává D. Mrzenová. „Vrátí se s 10. ročníkem v příštím roce. Tradice hodnocení pokračuje a všichni si přejeme jen to, abychom podobných omezení nezažívali v budoucnosti více. Co by také nemělo zamlčet, je informace, že za prezentaci v naší knize nezaplatila žádná restaurace ani korunu!“ Více informací na http://www.toplifeczech.cz/