Klokánek krysí se v roce 2022 v Zoo Praha narodil vůbec poprvé v její historii. Jde tak o velký úspěch mezi letošními odchovy. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Po Pražském hradu patří Zoo Praha mezi významné zdejší turistické cíle. Na sklonku roku také připomíná veřejnosti své největší letošní chovatelské úspěchy. Vůbec první narozené mládě klokánka krysího, zdárné rozmnožení v přírodě rychle mizejícího satyra Cabotova či vylíhnutí stále málo prozkoumaných želv záhadných, to vše reprezentuje letošní nejvýznamnější odchovy.

Archiv Vinařského fondu

Vánoce jsou nejen svátky klidu a rodinné pohody, ale také dobrého jídla. K němu patří kvalitní moravské nebo české víno. Ke každému pokrmu se ale hodí jiné. O snoubení jídla s vínem už odborníci i someliéři napsali celé knihovny. V praxi však málokdo z nás, laiků, překročil základní hranici „ke světlému masu bílé víno a k tmavému červené“. Takže nabízíme trochu inspirace.

Prestižní ocenění putuje do Plzně

Na největší soutěži vín v territoriu Blízkého Východu s názvem Terravino Mediterranean International Wine And Spirits Challenge opět zabodovali výrobci z České republiky. Ze 17 ročníků se již poosmé stalo šampionem izraelské soutěže víno z od nás. Letos to byl sekt Louis Girardot z firmy Bohemia Sekt.

 Bezlepkové marokánky

Vánoce máme za dveřmi, a proto nás čeká spousta povinností, například časově náročné pečení cukroví, zvláště, když máme v rodině někoho, kdo má problémy například s nadváhou nebo s lepkem. V tom případě máme pro vás pár tipů na zdravé BIO pečení a zdravé mlsání. Na první pohled tak trochu protimluv má své opodstatnění. I cukroví lze připravit v odlehčené, zdraví prospěšné podobě. V současné době jsou velice populární bioprodukty. Několik zajímavých tipů představil největší český výrobce biopotravin, společnost PROBIO ze Starého Města pod Sněžníkem.

Tak to alespoň tvrdí o tradičně vyráběných sektech národní sommeliérka Klára Kollárová, jedna z nejpovolanějších u nás, kteří rozumí i sektům. A protože se blíží Vánoce i Silvestr, dovolujeme si s předstihem v krátkosti představit některé její zkušenosti.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo ve svátečním čase tradiční a oblíbené tvoření se sklem pro širokou veřejnost. Na vánoční dílnu s prohlídkou muzea mohou návštěvníci přijít v úterý 27. prosince.

Nejlepší restaurace 2023 a pečeti se zlatými lvy Foto: Edita Volková

Už po desáté vychází v nakladatelství TopLife zajímavá publikace „Nejlepší restaurace“, tentokrát pro sezonu 2023. Je to výsledek práce odborných hodnotitelů, kteří mapují a testují známé a zajímavé restaurace. V současné době jich pracuje inkognito v terénu kolem padesáti. Jednotlivě uvedené restaurace zároveň dostávají ocenění v podobě pečetí se zlatou stylizovanou lví hlavou. Prostě česká obdoba michelinských hvězdiček……