Archiv Vinařského fondu
Vánoce jsou nejen svátky klidu a rodinné pohody, ale také dobrého jídla. K němu patří kvalitní moravské nebo české víno. Ke každému pokrmu se ale hodí jiné. O snoubení jídla s vínem už odborníci i someliéři napsali celé knihovny. V praxi však málokdo z nás, laiků, překročil základní hranici „ke světlému masu bílé víno a k tmavému červené“. Takže nabízíme trochu inspirace.
Šumivé víno k přípitku i k polévce
Významný okamžik, kdy se rodina a nejbližší sejdou u štědrovečerního stolu, je potřeba oslavit přípitkem. Aperitiv připomene významnost chvíle a příjemně povzbudí chuť k jídlu. A k tomuto účelu se skvělé hodí šumivá vína, resp. elegantní sekty. Ideálně vybírejme suchý sekt (extra brut nebo brut), v němž nejlépe vynikne charakter vína. Pozor na zavádějící kategorii extra dry, která označuje vína o něco sladší (12-17 gr/l) než brut. Jemné perlení podpoří i zážitek krémové rybí polévky. Noblesní sekt ale určitě není podmínkou. Skvělou volbou bude i suché mladší Neuburské nebo Rulandské bílé s přívlastkem „kabinetní“ víno nebo „pozdní sběr“. Jestliže se na vaši sváteční tabuli objeví zeleninová polévka, pak stojí za úvahu ryze česká odrůda Aurelius, která je velmi příjemně pitelná a ladí s jemným zeleninovým základem. Nekomplikovanou pohodu slibuje také Müller Thurgau nebo ve sklepě zapomenuté Svatomartinské.
Aby kapr nebyl na suchu
Většinou se v Česku jako hlavní chod štědrovečerní večeře servíruje smažený kapr, nebo vepřový řízek s bramborovým salátem. Obě varianty jsou poměrně výrazné, a právě proto by i samotné víno mělo být výraznější, plnější a aromatičtější. Pak se s jídlem skvěle doplňuje. „Ke jmenovaným pokrmům jsou vhodná bílá vína s tóny tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Takovou chuť můžete nalézt například u vyzrálejších Chardonnay, Veltlínského zeleného nebo u Ryzlinku vlašského i rýnského. Ke kapru na černo se skvěle hodí odrůda bílého vína Malverina, která není sice obvyklá, ale nadchne vás svou chutí a typickým skořicovým buketem. Kromě kapra se často na vánoční tabuli vyskytují i jiné sladkovodní ryby, ke kterým se skvěle hodí tato i jiná bílá vína. Výjimkou nejsou ani ryby mořské. Ty s jemným bílým masem podpoříte suchým Ryzlinkem rýnským nebo Sauvignonem. S výraznějším tučnějším lososem či tuňákem kombinujte růžové Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon,“ doporučuje národní sommeliérka Klára Kollárová
Vánočního cukroví je nesnadné je skloubit s nějakým univerzálním vínem. Obecně můžeme doporučit, že více se hodí k domácímu cukroví polosladká až sladká vína, vč. speciálních ledových či slámových. K ořechovému cukroví volte aromatický Irsai Oliver nebo Muškát, ke kokosovému přívlastkový Aurelius nebo bílé barikové Chardonnay. K vánočce s kandovaným ovocem zase např. slámové víno odrůdy Hibernal či Sauvignon.
Svátky vánoční však nejsou jenom o rybách a cukroví. Patří sem houbový Kuba i pečená kachna se zelím. K houbovému Kubovi se hodí plné bílé kořenité víno, například přívlastkové Veltlínské zelené. K pečené kachně se zase hodí hutné červené víno. Chybu neuděláme, budeme-li vybírat typické moravské Frankovky nebo světáčtější Merloty. V českém regionu zkuste zatím nepříliš známé červené víno PIWI (z německého pilzwiderstandsfähige Rebsorte“), tedy plísním odolné odrůdy, Cabernet Cortis.
Archiv Vinařského fondu
Náš TIP: Jak víno správně podávat?
Sekty, lehká ovocná a dezertní vína je vhodné podávat nachlazená na nižší teplotu, tedy na 6-8 °C. Suchá bílá vína a vína růžová ideálně o teplotě 10-12 °C. Plná a starší červená vína si nejlépe vychutnáte při teplotě 16-18 °C. Tvar a držení sklenice jsou také velmi důležité. Zatímco sekty se podávají ve sklenicích s úzkým hrdlem, jehož stopku držíme u spodu, abychom víno nezahřívali teplotou dlaně, vína bílá se podávají v menších sklenicích do tvaru tulipánu a drží se také uprostřed stopky. Vínům červeným vyhovuje velká sklenice ve tvaru tulipánu, jejíž baňatý tvar umožňuje vůním se dokonale rozvinout. Víno naléváme vždy do 1/3 sklenice. Nedoléváme pouze červené, ale i bílé víno, které díky častějšímu nalévání menšího objemu tak udržujeme stále chladné. Více na webu Vína z Moravy, vína z Čech
Šárka Podlenová