O metropoli provincie Brescia už byla v našem prvním článku řeč, jak o historii, kultuře, architektuře. Avšak jsme-li v Itálii, pak nemůžeme ignorovat také umění – ano, vinařské. Za ním jsme se vydali pár kilometrů severozápadně od Brescie. Údolí Franciacorta je nejen půvabně pahorkaté, ale jeho svahy vesměs pokrývají vinice. Zastavili jsme tu ve vinařství La Montina. Je ukázkou podnikatelského úspěchu. Proslulé vinařství tu doplňují kapacity ubytovací, společenské, gastronomické a turistické. Rodinný podnik, kde všichni členové rodiny se zapojili do odvážného projektu a ten se podařil. Na 72 hektarech svahů čtyř obcí oblasti Franciacorta vyprodukují téměř půl milionu lahví vín, zejména sektů. Pracují klasickou šampaňskou metodou, přísně střeží kvalitu. Nu a aby „portfolio“ nebylo příliš omezené, vyrábějí i bílé Chardonnay a Pinot Bianco a červený Pinot Noir. Ruční sběr dle vlastních pravidel, zrání ne kratší, než 18 měsíců, druhotná fermentace již v lahvích a zrání delší než 30 měsíců pro označení Reserva, to jsou základní charakteristiky zdejší nezaměnitelné produkce. S pýchou ve hlase pak říkají: „Franciacorta je jen jedna“…
Číst dál …