Zatímco si letos Pražáci pomyslně „oblíznou hubu“, v městečku, ležícím u řeky Blanice, se těší na velkolepý ohňostroj. Oblohu nad Protivínem totiž rozzáří v podvečer Nového roku velkolepý ohňostroj. Protivínská pyrotechnická supershow, která se ve městě na Blanici uskuteční už podevatenácté, je unikátní především svou velikostí. Zdejší ohňostroj totiž bude opět jedním z největších v ČR a jednoznačně pak vůbec největším na jihu Čech. Pořadatelé očekávají až 25 tisíc diváků. Město přitom za akci nezaplatí ani korunu. Veškeré náklady na ni hradí sponzoři.

Zástupci pivovaru Ferdinand nechyběli ani v PVA v rámci akce Odborný kongres FOR GASTRO & HOTEL 22

Pivo tak, jak má být, tu vaří už 125 let. Ctí výrobní postupy, které zavedl arcivévoda František Ferdinand d´Este. Ten totiž pivovar v Benešově založil, jeho následovníci dodnes ctí výrobní postupy, které zavedl, a nehodlají je měnit. Jejich chloubou je také unikátní humnová sladovna, kde si vyrábí vlastní slad. Produkují 15 druhů piva a jediné, co asi trochu porušuje tradici, je jejich bezlepkový Ležák Premium 12 % a jeho nealkoholická varianta. 

Klokánek krysí se v roce 2022 v Zoo Praha narodil vůbec poprvé v její historii. Jde tak o velký úspěch mezi letošními odchovy. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Po Pražském hradu patří Zoo Praha mezi významné zdejší turistické cíle. Na sklonku roku také připomíná veřejnosti své největší letošní chovatelské úspěchy. Vůbec první narozené mládě klokánka krysího, zdárné rozmnožení v přírodě rychle mizejícího satyra Cabotova či vylíhnutí stále málo prozkoumaných želv záhadných, to vše reprezentuje letošní nejvýznamnější odchovy.

Archiv Vinařského fondu

Vánoce jsou nejen svátky klidu a rodinné pohody, ale také dobrého jídla. K němu patří kvalitní moravské nebo české víno. Ke každému pokrmu se ale hodí jiné. O snoubení jídla s vínem už odborníci i someliéři napsali celé knihovny. V praxi však málokdo z nás, laiků, překročil základní hranici „ke světlému masu bílé víno a k tmavému červené“. Takže nabízíme trochu inspirace.

Prestižní ocenění putuje do Plzně

Na největší soutěži vín v territoriu Blízkého Východu s názvem Terravino Mediterranean International Wine And Spirits Challenge opět zabodovali výrobci z České republiky. Ze 17 ročníků se již poosmé stalo šampionem izraelské soutěže víno z od nás. Letos to byl sekt Louis Girardot z firmy Bohemia Sekt.

 Bezlepkové marokánky

Vánoce máme za dveřmi, a proto nás čeká spousta povinností, například časově náročné pečení cukroví, zvláště, když máme v rodině někoho, kdo má problémy například s nadváhou nebo s lepkem. V tom případě máme pro vás pár tipů na zdravé BIO pečení a zdravé mlsání. Na první pohled tak trochu protimluv má své opodstatnění. I cukroví lze připravit v odlehčené, zdraví prospěšné podobě. V současné době jsou velice populární bioprodukty. Několik zajímavých tipů představil největší český výrobce biopotravin, společnost PROBIO ze Starého Města pod Sněžníkem.

Tak to alespoň tvrdí o tradičně vyráběných sektech národní sommeliérka Klára Kollárová, jedna z nejpovolanějších u nás, kteří rozumí i sektům. A protože se blíží Vánoce i Silvestr, dovolujeme si s předstihem v krátkosti představit některé její zkušenosti.