Příběh Amonit v Lexdnickém zámku

Amonit je již dávno vyhynulý mořský hlavonožec z prvohor a částečně druhohor. Měl poměrně pohlednou ulitu, která ho nadnášela. To je také vše, co po něm až do dnešní doby ve vápencových usazeninách zůstalo. Pokud byste se chtěli dozvědět více, novou a lákavou expozici s názvem „Příběh AMONIT“ najdete ve IV. prohlídkovém okruhu v barokní krápníkové jeskyni na státním zámku v Lednici. Slavnostně ji otevřeli v sobotu 20. dubna 2024. Mimochodem, pokračování příběhu tohoto zajímavého hlavonožce vás čeká i v nedalekém stejnojmenném lednickém vinařství. 

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy se kromě zlata věnuje i zlaté éře trampingu. Zpřístupňuje ji moderním způsobem novým generacím, uchovává relikvie – a zároveň otvírá své nádvoří autentické přítomnosti trampingu, který v Čechách stále žije. 29. června se uskuteční již 19. Muzejní potlach.

Zámek Hluboká, foto Pick

Příslib návratu teplého počasí a květnové svátky to je ideální doba vyrazit na prodloužený víkend na Budějovicko do jižních Čech. Řada atraktivit již zahájila provoz během nezvykle teplého konce března a počátku dubna, nyní ale návštěvníky čeká start turistické sezony. Například přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou nejen že oslaví 30 let od svého vzniku, ale také vstoupí do sezony se zbrusu novými expozicemi.

Detail tůně v Pusté

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohospodáři Lesů České republiky a vytvořili na něm v rámci programu Vracíme vodu lesu soustavu čtyř tůní.

Thaya znamená Dyje


Na okraji obce Havraníky najdeme moderní vinařský areál, kde nejenom vyrábějí vynikající a mnohokrát oceněná vína, ale také vlastní gastronomický provoz s ubytováním. Protože téměř v bezprostřední blízkosti vinařství teče ze sousedního Rakouska řeka Thaya, bylo o názvu rozhodnuto. Mimochodem, řece u nás říkáme Dyje....

Značkaři

Značení turistických tras má velký význam pro rozvoj turistiky a tím i pro prevenci zdraví v podobě nejpřirozenější sportovní aktivity, jako je pěší chůze. Turistické značení se v České republice těší velké oblibě u veřejnosti. Čtyři typické značky, tedy červená, modrá, zelená a žlutá, se staly nerozlučnou součástí naší krajiny a pomáhají turistům k poznávání naší vlasti.

Majitelka mělnického vinařství Lobkowicz na Wine Prague

Největší profesionální vinařský veletrh v České republice s názvem Wine Prague 2024 proběhne na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech v termínu 14. až 15. května. Na obchodníky, sommeliéry i obyčejné milovníky vína tu bude čekat mnoho vinařských firem a vinařů od nás i ze zahraničí a kvalitní odborný doprovodný program. 

Stezka Českem

Za jak dlouho se dá po horách obejít Česká republika? Kde se nacházejí nejvýchodnější, nejsevernější, nejzápadnější a nejjižnější atraktivní body naší země? Stačí otevřít pozoruhodnou publikaci Nakladatelství JOTA, kterou autoři Martin Úbl a přátelé nazvali STEZKA ČESKEM: Nové příběhy.