Mléko a mléčné výrobky patří bezpochyby mezi nejzákladnější potraviny, ve kterých se skrývají nejcennější nutriční komponenty, významné pro naši výživu a zdraví, nebo chcete-li normální život a vývoj. Z podnětu Mezinárodní mlékařské federace (IDF – International Dairy Federation) a Světové zdravotnické organizace (WHO) se proto slaví již od roku 1957 každoročně 1. června Světový den mléka. 

Foto: Petr Brodecký

Jak nám říká naše mytologie – už kníže Svatopluk před staletími poučil své syny, že ve spolupráci se skrývá síla. Na stejném principu staví čerstvý projekt krajů Olomouckého a Moravskoslezského, zaměřený na rozvoj a zvýšení efektivity propagace návštěvnosti tohoto regionu. Vedení obou krajů spolu s tamními destinačními managementy spojí své prostředky i záměry. Shrnuto: jedna mapa, jeden průvodce, jedna prezentace na veletrzích, jeden turistický informační portál, společná propagace, společné infrastrukturní projekty – jeden vizuální styl. Memorandum o takto optimalizované spolupráci podepsali 30. června t. r. na tiskové konferenci v reprezentačním salonku Českých drah na Hlavním nádraží v Praze za přítomnosti Jana Hergeta, ředitele České centrály cestovního ruchu (CzechTourism) a novinářů představitelé zainteresovaných institucí – Ing. Milan Rác, předseda Euroregionu Praděd a Ing. Adam Kalous, poslanec parlamentu ČR a předseda Správní rady Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Zatím co v červnu byla na chorvatských hranicích situace téměř ideální a kontroly víceméně namátkové, s nástupem turistické sezony se i tato v mnoha ohledech benevolentní republika rozhodla v rámci boje proti pandémii coronaviru trochu přitvrdit.

Vinice sv. Kláry aneb, když se počasí nezadaří

V areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy, na jižních svazích Trojské kotliny můžeme navštívit památkově chráněnou vinici sv. Kláry. Zdejší jedinečné podmínky pro pěstování vinné révy využívali vinaři už ve středověku. Dnes už si ani nedovedeme představit, že Praha byla typické vinařské město.  I poslední ročník 2020 dokazuje, že místní vinaři mohou v kvalitě produkce konkurovat  i těm z našich tradičních vinařských oblastí.

 

Minipivovary v pandemii propadly o čtvrtinu, části z nich pomáhal prodej ve velkých obchodech. Trendem jsou malé sudy, říká Globus. Aktuálně roste poptávka po pivech z minipivovarů v obchodech, čemuž napomohl uplynulý rok a půl pandemie.  Potvrzují to hypermarkety Globus. Ty v současnosti mají zalistovány produkty hned ze 63 minipivovarů. 

Mažice

Unikátní cesta za lidovou architekturou v srdci veselských blat je jednou ze zatím méně známých atraktivit, které svým hostům nabízí turistická oblast Třeboňsko. Takzvaná Zelená stezka selského baroka, oficiální součást mezinárodní sítě stezek a tras pro cyklisty, pěší, jezdce na koních či vodáky Greenways Praha – Vídeň, ovšem rozhodně stojí za návštěvu.