Letos jsme si museli kvůli covidu odpustit letošní ročník unikátního běžeckého závodu GIG Malta Maraton. Naštěstí se jeho nová edice uskuteční na tomto středomořském ostrově už 6. března příštího roku 2022.

 

Lipinka a únoru

O tom, že Lesy ČR myslí svůj projekt „Vracíme vodu lesu“, vážně, svědčí fakt, že letos obnovily za 2,5 milionů korun vodní nádrž Lipinku u obce Loket ve Středočeském kraji. Nádrž zadrží splaveniny i vodu v krajině a prospěje vodomilným rostlinám i živočichům. Také snad potěší milovníky přírody a pěší trekaře.

Pomyslnou sekeru zatnula covidová opatření do adventních plánů po celé republice. Ne jinak tomu bylo i v Českých Budějovicích. Advent v jihočeské metropoli však uzavření trhů úplně nezabilo a vánoční atmosféru dotváří vydařený doprovodný program s řadou dalších aktivit.

Už po deváté vychází v rámci projektu hodnocení kvality českých a moravských restaurací v nakladatelství TopLife Czech prestižní knižní průvodce „Nejlepší restaurace“ s podtitulem Rok s covidem. Poprvé v historii bez hodnocení provozoven. Loňský rok totiž zahýbal s českým pohostinstvím snad více než druhá světová válka. Už jen za přežití v covidovém roce2021 si podle organizátorů už dříve oceněné i některé další restaurace jejich pečeť kvality, tzv. zlatého lva, zaslouží.

 Návštěvnické centrum jih, vizualizace

Botanická zahrada hl. m. Prahy pokračuje v modernizaci. V současné době probíhá stavba nového výstavního pavilonu a centra pro návštěvníky v Nádvorní ulici. Na začátku roku 2022 tu zahájí další významný projekt, a to přemostění, které propojí areál u skleníku Fata Morgana s venkovními expozicemi.

Obliba sektů u nás každým rokem stoupá. A společně s tím se rozšiřuje také počet vinařství, která je produkují. Svátky vánoční a Silvestr se bez zmíněných nápojů snad neobejdou. S výběrem sektů nám poradí hlavní someliér Salonu vín ČR Marek Babisz.

Soutěž rodinných farem s různorodou charakteristikou, strukturou či velikostí hospodářství, si za devatenáct let svého trvání získala neuvěřitelnou oblibu. Za nerovných startovních podmínek se některým farmářům podařilo nejen začít soukromě hospodařit a ze zdevastovaných statků vybudovat prosperující farmy, ale také oživit venkov, nabízet řadu pracovních příležitostí, produkovat kvalitní potraviny, pečovat o krajinu, a někteří z nich se dokonce zapojili v rámci agroturistiky do cestovního ruchu.