Jednodenní festival italské kuchyně „PIZZA! PIZZA! Pop Up“, který se uskuteční ve čtvrtek 5. 9. 2024 od 11.00 do 22.00 hodin v Holešovické tržnici, nabídne to nejlepší, co tato gastronomická velmoc nabízí. Kromě vynikající pizzy se můžete těšit i na další gastronomické pochoutky, jako jsou zapečené piadiny, čerstvé těstoviny nebo smažené plněné olivy. Italské lahůdky, vynikající káva, vína a koktejly, příjemná hudba, posezení pod širým nebem a s přáteli v odpoledních a večerních hodinách nabízejí skvěle strávené chvíle. Vstup na akci je volný.
Jednodenní festival italské kuchyně je nejen oslavou gastronomie, ale i příležitostí pro podporu místního podnikání a setkání komunity. Po loňské premiéře, která sklidila velmi dobrý ohlas, akce získala na velikosti a zařadila se na seznam pořádaných gastro akcí v Holešovické tržnici. „Chceme návštěvníkům přinášet takové programy, kde mohou ochutnat něco autentického, něco nového a zároveň si při tom užijí pohodovou atmosféru i se svými přáteli. A „PIZZA! PIZZA! Pop up“ tohle všechno kombinuje. Navíc je ideální příležitostí, jak si prostřednictvím chutí apeninského poloostrova připomenout prázdninovou atmosféru,“ přibližuje Aleš Víšek z programového oddělení Holešovické tržnice. „Naším přáním je, aby si k nám lidé přišli odpočinout, uvolnili se, pobavili se po práci a strávili tu příjemné chvíle. A to se nám daří i díky tomu, že spolupracujeme s velkými srdcaři a nadšenci v gastronomii, kteří si s jídlem opravdu vyhrají.“
Ochutnejte pravý italský street food
Ikonou italské kuchyně je neodmyslitelně pizza. Tu pravou neapolskou můžete ochutnat v MATE'S PIZZA TRUCKu. Terapii pizzou vám naordinuje i nerozlučná dvojka kamarádů z Pizza Therapy, jejichž pizzy nejsou pouhým kulinářským potěšením, ale také důkazem přátelství a společných snů. Neapolská klasika je srdcovou záležitostí i další party nadšenců, které najdete ve food trucku Picoška. Své pizzy připravují podle tradiční receptury z mouky typu 00 pro přípravu Napoletany a dlouho fermentovaného těsta Biga. Díky tomu jsou okraje nadýchané, těsto křehké, vláčné a lépe stravitelné. Chybět nebude ani usměvavý Ital Francesco Gallucci, který ve svém nuselském bistru Le Pizze di Frankie připravuje pizzy klasického i méně známého střihu.
Kromě pizzy jsou italské ulice plné i dalších zajímavých kousků, které si zaslouží ochutnat. Například vynikající piadiny, což je druh tenké pšeničné placky, kterou Italové plní na mnoho způsobů. Piadina se podávala i v antickém Římě a dnes je zapsána na seznamu tradičních italských výrobků kraje Emilia-Romagna. U Ciao Italian Street Food bude možné vyzkoušet piadiny s kvalitními italskými sýry a salámy. V nabídce budou také dokonalé, masem plněné, olivy, smažené do křupava.
Pavel Berky si na letošní Pizza Pop up připravil stále populárnější pinsu. Jde o méně známou sestru pizzy, jejíž původ sahá až do starověkého Říma. Narozdíl od pizzy je těsto směsí pšeničné, rýžové a sojové mouky. Poté se fermentuje kolem 72 hodin, což výrobkům dodává uvnitř krásnou nadýchanost a zvenčí příjemnou křupavost. Ani milovníci italských uzenin nezůstanou ochuzeni o své favority. Take Eat EZ slibují domácí šunku, sendviče, voňavou porchettu, nebo tradiční italskou klobásku salsicciu. Typickou italskou kuchyni podle starých receptů představí ve své ikonické italské tříkolce Ňam-ňam Piaggio účastnice pořadu MasterChef Petra. Mezitím, co budete čekat na její toskánskou tomatovou polévkou, domácí pastu nebo sladkou Panna Cottu, se můžete kochat pohledem na tento legendární dopravní prostředek, který se stal oblíbeným základem pro různé přestavby.
A co by to bylo za pravé italské aperitivo bez bohaté nabídky italských vín, koktejlů a nápojů. Stánek La Mia Spritzeria vás přenese do magické atmosféry letních večerů s přáteli a se sklenkou v ruce na italském náměstí. Ochutnejte zde klasický Aperol Spritz, Negroni, silnější Maschio s Fernetem Branca, lehký Rosato Spritz z růžového Martini a spoustu dalších variací. Těm z vás, kteří upřednostňují něco ostřejšího, naservírují skvělý Malfy gin s tonikem.
V baru Luvini vás čeká usměvavá dvojice, Jiří a Lucie. Jiří, který za svůj život ochutnal přes 1 500 ginů a 200 toniků, vám namíchá drink, na který budete dlouho vzpomínat. Jak sám říká: „Naše italské menu je sestavené z šesti různých ginů od čtyřech výrobců. Všechny tyto destilerie najdeme na území Itálie a všechny používají pro výrobu ginu takové lokální suroviny, jako je především toskánský jalovec, který je základem každého italského ginu. Menu jsme postavili tak, abychom obsáhli co největší škálu chutí ginu, od sladkých po hořké a zároveň od tradičnějších po ty méně obvyklé.“ Lucie je zase odbornicí v sortimentu italských vín. Vinné menu v září postavení především na proseccu.
Po druhé se do Tržnice vrací i rodinná firma VINOHERINK.CZ a návštěvníky láká nabídnou vín i bublinek: „Tentokrát jsme si do Holešovic kromě fantastických bublinek připravili vína od Ferro13. Jedná se o originální labely, bezva vína z různých koutů Itálie. Pro ty z vás, kteří jsou po létě Proseccem již přesycení, přivezeme luxusní bublinky, vyráběné klasickou šampaňskou metodou.“ A protože jsme v Česku, určitě by tu chyběl zlatavý chmelený moko. O něj se tu postarají ve stánku Pivovaru Chroust.
O nezapomenutelný průběh celého dne, plného skvělé italské kuchyně, zábavy a přátelské atmosféry, se postará DJ Růžový Partner, který krom svého hudebního mixu zahraje i oblíbené italské hity. Více na www.holesovickatrznice.cz
Linda Antony