Už podruhé můžete v Holešovické tržnici ochutnat menu na tzv. Street Food, tedy festivalu rychlého občerstvení s názvem PASTRAMI POP-UP vol. II. který se po roce, přesněji dne 25.4. 2024, opět vrací do Holešovické tržnice. Dostal název od populárního jídla Severní Ameriky s názvem Pastrami. Gastronomická delikatesa má prý své kořeny v tradičním rumunském pokrmu, který přinesli do Ameriky rumunští židovští emigranti.
Pastrami je v současné době kulturní gastronomická ikona s bohatou historií a nezaměnitelnou chutí. Původně prý přivezli toto jídlo emigranti do USA z Rumunska. V New Yorku však zdomácnělo natolik, že ho tam považují za ikonou americké gastronomie. Výroba pastrami je pečlivý proces, který vyžaduje čas, trpělivost a jisté know-how. Nejdříve kuchař vybere kvalitní maso, obvykle hovězí hrudí, které nechá marinovat v aromatické směsi koření, včetně pepře, koriandru, česneku a hořčice. Proces marinování může trvat poměrně dlouho. Poté maso pomalu mírně zaudí, což surovině dodává nezaměnitelnou vůni a bohatou chuť. Finální podobu jídlo získává závěrečným vařením či pečením, kdy dosahuje vrcholu své měkkosti a šťavnatosti. Po uvaření kuchař pastrami řeže na tenké plátky. Tradičně se tato masová lahůdka podává s chlebem, s kyselou okurkou a hořčicí, někdy i s kysaným zelím.
Nepůjde jen o Pastrami. Svoji nabídku v tržnici představí hned několik pouličních food specialistů. Po loňském úspěchu se vrací Food truck Take Eat EZ, barbecue restaurant Big Smokers, street food bistro Meat Vandals nebo baroví nadšenci MOVE bar. Nebudou chybět ani nováčci jako MK’s BBQ Truck nebo rodinná řeznická firma s více než stoletou tradicí Bistro Čejka z Karlína.
Pokud zrovna masu neholdujete, ale tyto akce prostě milujete a těšíte se na nové chuti, pak i pro ně tu přichystali překvapení. „Nečekejte zápas ve stylu maso vs. vege, nebo že si v rámci vegetariánství budeme hrát na něco, co bude vypadat jako maso. O tom to vůbec není. Tady bude jen jeden vítěz, a to zážitek z neskutečně vyladěných receptů a skvělé atmosféry, kterou jsme měli možnost poznat už v loňském roce“, říká Aleš Víšek, autor gastro konceptů pop-up. „Ještě jsme se stoprocentně nerozhodli, ale ve hře máme pro vegetariány takové pecky jako focaccia plněná pečeným lilkem, veganskou majonézou s avokádem, rukolou a dalšími dobrotami, nebo variantu s pečenou paprikou a lanýžovou majonézou. I vegetariáni se mají na co se těšit.“
Stejně jako vloni nebude chybět hudební doprovodný program. Bude ho mít ve své kompetenci Ivo Pospíšil alias Tea Jay Ivo, uznávaný hudebník, umělecký manažer a DJ, který posledních 15 let dělá osvětu hudbou 50. až 70. let. O večerní party se pak postará jeho kolega z rádia a muž mnoha tváří DJ Gadjo. V rámci food festivalu Pastrami POP-UP vol. II se s ním rozvlníte v rytmu latin jazzu, funky, soulu a afrobeatu. Již v minulém roce návštěvnost zdejšího food festivalu prokázala, že v našem hlavním městě umíme ocenit dobré jídlo a zároveň, že Holešovická tržnice není jen místo, kam chodí místní nakoupit, ale zároveň turistickým fenoménem, kde může člověk příjemně strávit volný čas.
Linda Antony