Po kvalitní a zdravé zvěřině poptávka mezi gastroprovozy stoupá. Díky středisku zpracování jmenovaného sortimentu a zdejší masné výrobě v krušnohorské obci Klíny, kterou čerstvě otevřela organizace Lesy ČR, je situace o mnoho snadnější. Kromě masa tu nabízí i zvěřinové výrobky se zajímavými názvy, jako například Paroháč ve vlastní šťávě, Litvínovský divočák nebo třeba Zvěřináček.
Výstavbu střediska zahájili pracovníci Lesy ČR v květnu 2023, dokončili ji v říjnu 2023, přičemž zkušební provoz plánují do konce května. Po veterinárním auditu půjdou zdejší výrobky do maloobchodní sítě. Celkové náklady na výstavbu představují 15 milionů korun.
„Zvěřina je zdravá a ekologická potravina. My ji nabízíme už řadu let, ale dosud to bylo zpravidla ve formě celého kusu zvěře v kůži. To velkou část zájemců nakonec odradilo. Nyní se vůbec poprvé v historii Lesů ČR vše mění a my přicházíme na trh s rozbouranou zvěřinou, rozdělenou po svalových částech a s hotovými zvěřinovými výrobky,“ informuje generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.
Zpracovávat tu budou šest druhů zvěře, a to jelena evropského /34 procent/, prase divoké /28 procent/, srnce obecného/21 procent/, jelena siku /sedm procent/, daňka evropského /pět procent/ a muflona evropského /pět procent/. Letos by měli zdejší řezníci připravit 70 tun zpracované zvěřiny a od příštího roku 100 tun. To je optimální kapacita provozu při stávajícím počtu zaměstnanců. Veškerou nabízenou zvěř odlovili lesáci z režijních honiteb Lesů ČR spadajících pod Oblastní ředitelství severní Čechy a tamních lesních správ.
„Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídku budeme strukturovat podle lovecké sezóny a také ročního období. Některé produkty budou k dispozici na grilovací sezonu a některé třeba jen na Vánoce nebo Velikonoce. Jedná se například o výrobky „Safari na grilu“ nebo vinná klobása,“ vysvětlil náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička. Základem výroby jsou prověřené receptury bez mouky. Proto tu nabídnou všechny produkty bez lepku. Podstatná část výrobků půjde do velkoobchodní sítě například do hotelů, restaurací, vývařoven a nemocnic. S maloobchodním prodejem Lesy ČR počítají zejména v severočeském regionu, v Hradci Králové a Praze.
Zájemcům o zvěřinové maso z Krušných hor jsou k dispozici internetové stránky www.masozlesa.cz, e-shop spustí 1. září. Pracovníci předpokládají postupné vytvoření odběrných míst, a to zejména ve větších městech severočeského a středočeského regionu.
Přemysl Šrámek