Moravská a česká šumivá vína bodovala na mezinárodních soutěžích. Podařilo se jim získat medaile z Concours Mondial de Bruxelles, ze zimní edice Berliner Wein Trophy 2023, z londýnského Decanteru nebo amerického Texasu.
V posledních letech se s našimi sekty se doslova roztrhl pytel. Leaderem segmentu šumivých vín je samozřejmě Bohemia Sekt. Za ochutnání stojí jejich vína z řady Prestige Brut, která jsou výlučně z našich hroznů, nebo ultra suché Chateau Radyně. Zahanbit ovšem se nenechala i další vinařství, a to Obelisk, Thaya, Kamil Prokeš, Proqin, Vinné sklepy Zapletal, Chateau Valtice, Volařík, Novotný Bílek, Zámecké vinařství Bzenec, Spielberg, Znovín, B\V vinařství a další.
„Moravské a české sekty se liší od evropské konkurence poměrně širokým využitím odrůd. Naši výrobci vedle těch tradičních, jako jsou Chardonnay či Pinot noir (Rulandské modré), používají pro přípravu bublinek také Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Sauvignon či Veltlínské zelené,“ vysvětluje národní sommelierka Klára Kollárová.
Moravská a česká frizzante a sekty
Šumivá a perlivá vína jsou jasný trend posledních let, a to už zdaleka nejen u slavnostních příležitostí. Naši vinaři si toho všímají a čím dál častěji obohacují svůj sortiment o lehčí, příjemně pitelná šumivá vína pro každý den či letní osvěžení, nebo o plné, bohaté sekty pro mimořádné okamžiky, mezi které může patřit i silvestrovská noc. Na trhu už jich je spousta a kromě toho, že se jedná o regionální produkty, nabízejí širší chuťovou bohatost.
„Ty nejlepší sekty u nás vyrábíme tzv. tradiční metodou (methode traditionelle). Mají dokonale jemné perlení a krémovou dochuť. Volte vína suchá v kategoriích brut nature, extra brut nebo brut (do 12 gramů cukru na litr). Pozor na označení extra dry, které označuje vína od 12 do 17 gramů cukru na litr, a je tedy nasládlé,“ doporučuje K. Kollárová.Šumivá vína neboli sekty, jsou díky perlení ideální jako aperitiv, protože podpoří chuťové pohárky a povzbudí hlad. Díky lehkosti a svěžesti také perfektně doplní polévku, hlavní chod i dezert. Samozřejmě je můžete pít i jen tak po celý večer. Ve finále vás ovšem nemusí omezovat ani denní doba, například, pokud vám dorazí návštěva dopoledne, nebo dostanete chuť na sklenku po dobrém obědě. Kvalitní a nepříliš sladké sekty jsou mimo jiné výborným aperitivem i častou komponentou koktejlů.
Koupím lahev sektu a co dál?
1) Sekt nechte nachladit. Při podávání by měl mít 4-6 °C stupňů (chlazení alespoň půl dne, protože šok v mrazáku nedělá dobře žádnému vínu).
2) Zvolte vhodné sklenice, tzv. flétny, které dokonale vymyjte a osušte, aby perlení trvalo co nejdéle.
3) Lahví netřeste. Po vychlazení z ní odstraňte drátěnou sponu (agrafu) a nakloňte ji v úhlu 45 stupňů. Zátku držte pevně a pomalými kroutivými pohyby lahve z ní uvolněte zátku.
4) Sklenice plňte do poloviny, aby se ve zbylém prostoru mohla rozvinout vůně a bublinky déle perlily.
Zajímavosti o našich šumivých vínech
Víte, že jeden náš sekt obsahuje zlato? Šupinky 24 karátového ryzího zlata najdete v sektu GRANDIOSO GOLD, který vyrábí vinařství CHÂTEAU VALTICE, Vinné sklepy Valtice, a to tradiční francouzskou metodou kvašení v lahvi.
Víte, že sekt může být i bez alkoholu? Společnost Bohemia Sekt již nějakou dobu vyrábí nealkoholický, kde odstranili alkohol tak, aby sekt neztratil nic ze své výjimečnosti. K dostání je buď klasický bílý nebo dokonce jako rosé. Nealko vína vyrábějí i další moravská a česká vinařství.
Víte, že český sekt měl rád i kníže Schwarzenberg? Vinné sklepy Kutná Hora vyrábí sekty kromě klasické šampaňské metody také jako Pet-nat. Jedné této řadě propůjčil svou tvář z prezidentské kampaně spolumajitel vinařství Karel Schwarzenberg, kterému přišlo zábavné.
Víte, že sekt je i v apelačním systému? Prvním a zatím jediným sektem v ČR, který nese označení VOC, tedy „Víno originální certifikace“ je Sekt VOC Valtice, také od vinařství CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.
Víte, že sekt ukládali na dně Vranovské přehrady? V hloubce 40 m pod hladinou, při teplotě 5 °C zrál 10 měsíců sekt z odrůdy Chardonnay ročníku sklizně 2017 z vinařství Vinné sklepy Lechovice. Uložili ho v roce 2020 a jeho slavnostní výlov proběhl v roce 2021. Stále je k zakoupení.
Víte, že Sabráž (sabrege) neboli otvírání sektů šavlí má i výraznou moravskou stopu? Vinař Kamil Prokeš je trojnásobným mistrem Mezinárodního mistrovství v sekání sektů, tedy sabráži a držitelem několika českých a světových rekordů. Provozuje také „Školu sabrage“.
Víte, že nejenom informace o moravských a českých sektech, ale také seznam vinařů a další užitečné informace naleznete na webu Vína z Moravy, vína z Čech ?