Zdeněk Musil a Kamil Kutina
Název osady Radlík vznikl podle starého zlatého středověkého dolu. Na ty byla oblast kolem města Jílového u Prahy bohatá. V současné době tu najdeme také stejnojmenný řemeslný lihovar. Zlato v něm sice nevyrábějí, zato zlatá ocenění získávají za své ušlechtilé destiláty doma i v zahraničí. Právě sem vyrazila skupina novinářů z asociace Czech Travel Press na jeden z pravidelných presstripů.
Poblíž historického města Jílové u Prahy založili dva partneři Libor Lacina a Zdeněk Musil v roce 1998 jednu z prvních pěstitelských pálenic ve Středočeském kraji. Jejich podnikatelský záměr fungoval na principu pěstitelského pálení. Ten spočíval v tom, že stát lidem, kteří si nechávají pro vlastní potřebu za přesně stanovených podmínek vypálit ovocnou pálenku, ukládá nižší daň, než je obecně platná daň z lihu. Rozvojem chataření byla oblast na ovoce hodně bohatá, palírna si získala dobré jméno a prosperovala.
Novináři si prohlížejí moderní destilační zařízení
Začali na dvoukotlové měděné aparatuře, která je mimochodem v provozu dodnes, destilovat pěstitelům ze širokého okolí jejich ovocné kvasy. Pokud si přivezli sklizené ovoce, tak jim ho přímo v Radlíku zpracovali a zákazníci si po čase odvezli hotovou pálenku. Tehdy ještě pod kotli topili dřevem. Praxi pěstitelského pálení tu udržují dodnes, ovšem kotel patřičně zmodernizovali, změnili systém ohřevu a vyměnili některé časem opotřebované díly. Bohužel letošní sezona se, co se ovoce týká, moc nevydařila. Plodů bylo málo, takže letošní úrodou tu zaplnili pouze několik kvasných tanků. Naštěstí provoz značně rozšířili a z pěstitelského pálení vznikla firma řemeslná „Palírna Radlík“.
Tady získávají destiláty svoji zlatou barvu
„V současné době používáme velice sofistikovanou moderní měděnou kolonu, kde můžeme doslova oddělit jednotlivé frakce destilovaného alkoholu,“ vysvětluje masterdestilér a šéf výroby Kamil Kutina. Vyrábíme hlavně ušlechtilé destiláty z ovoce, ale nebojíme se ani vínovic, které staříme v sudech, a dokonce i whisky. Ale ta nám zatím leží, zraje a čeká na správný čas.“
V soutěži "Pálenka roku" získala hruškovice Williams ocenění "Šampión roku - pálenka roku"
A jde jim to. Vítězná Hruškovice Williams z jejich výroby dosáhla v průměru výsledku 96 bodů ze sta. Porota ocenila především výraznou chuť ovoce. „Hrušky pro výrobu této pálenky nakupujeme speciálně v Lombardii, která je williamskami vyhlášená. Následně je všechny poctivě odšťopkováváme a kvasíme ve vinifikátorech, podobně jako klasické víno. To je metoda, kterou většina lihovarů nevyužívá. Nám se ale osvědčila, protože díky ní můžeme hrušky kvasit při nižších teplotách a zachovat tak jejich intenzivní chuť,“ vysvětluje K. Kutina, s tím, že hruškovice tak chutí připomíná hruškový kompot. Porota však ocenila nejen jejich hruškovici. Letos například z celkem 179 ovocných destilátů si odnesli i cenu za „Vínovici z dubového sudu“, za Třešňovici z Radlíku či morušovici Martenz. Zabrousili i do likérnictví. Zlato obdržel například jejich Zázvorový likér. Michal Šedík, pořadatel největšího koštu pálenek v Česku, úspěch radlické pálenice komentoval: „V komisi jsme se shodli, že například vítězná „Vínovice z dubového sudu“ mezi ostatními pálenkami výrazně vyniká svou vyzrálostí, uleželostí a vyvážeností. V Palírně Radlík vybírají kvalitní odrůdy hroznů nejlepší vyzrálosti, které následně perfektně zpracují a dají vzniknout excelentnímu destilátu. Na kvalitě jejich výrobků se projevuje nejen poctivost, ale především jejich obrovská vášeň, s jakou k pálení přistupují.“ „Vínovice se nám opravdu daří. Připravujeme ji především z muškátových odrůd révy. Vloni jsme se stali díky ní absolutními vítězi zmíněné soutěže. Letos se to už projevilo i finančně. Prodeje zmíněného destilátu vzrostly tři a půl krát. Až se bojíme, abychom mohli zdárně zásobit všechny naše zákazníky,“ připustil K. Kutina.
Každou etiketu navrhl jiný umělec
Spolumajitel firmy Zdeněk Musil jejich přístup k výrobě vysvětlil: „Se sudy experimentujeme dvacet let a máme k takzvaně zlatým destilátům přátelský vztah. Prý se tu dříve kutalo zlato a v Jílovém u Prahy, kam Radlík patří, působil i známý středověký magistr Kelley. Ten se tu neúspěšně pokoušel vyrobit zlato. My tu sice onen drahý kov nevyrábíme, ale výroba ušlechtilých destilátů tak trochu alchymie je. Proto zlaté medaile ze soutěže „Pálenka roku“ jsou dobrým závdavkem do budoucna.“
Antonín Karoch, foto autor a Edita Volková
Ke 25. výročí firmy v Radlíku připravili zvláštní speciální blend edici