Tentokrát ocenění neprobíhalo v budově Senátu ČR ale v Zemědělském muzeu v Praze
Již 15. ročník soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka 2023 a Dětská chuťovka 2023 proběhl pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného, Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, prezidenta Agrární komory Jana Doležala a prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy.
Začátek hodnocení
Česká chuťovka si jako nezávislá iniciativa potravinářských odborníků vybudovala za 15 let své existence jedinečné postavení mezi uznávanými značkami kvality potravin vyrobených v České republice a mnozí výrobci se proto do soutěže opakovaně a rádi vrací. Vysoutěžená loga České chuťovky a Dětské chuťovky totiž zákazníkům srozumitelně sdělují, že dané potraviny jsou nejen vysoce kvalitní, ale především vynikají skvělou chutí, což je pro většinu spotřebitelů to nejdůležitější. Získaná ocenění Česká chuťovka a Dětská chuťovka tak pro úspěšné výrobce představují i velký marketingový potenciál v jejich komunikaci s potenciálními zákazníky.
Vítězové z oblasti masného průmyslu a zpracování drůbeže
Vítězní vinaři a pivovarníci
Uspělo celkem 39 českých firem, jejichž představitelé převzali na slavnostním vyhlášení výsledků ve čtvrtek 2. listopadu v Národním zemědělském muzeu v Praze ocenění za nejchutnější potraviny vyrobené v České republice. Značkou „Česká Chuťovka 2023“ se tak může nově pyšnit 140 výrobků a značkou „Dětská Chuťovka 2023“ pak dalších 17. Titulem „Rytíř české chuti“ byl poctěn Petr Kosiner, který se jako šéfkuchař a tvůrce originálních receptur zasloužil o to, že společnost Knedlíky Láznička „povýšila knedlíky na umění“ a její zákazníky oblíbené a vyhledávané výrobky tak získaly již desítky ocenění Česká a Dětská chuťovka. Přítomní novináři pak ze všech letošních vítězných výrobků vybrali na místě dle nich tři úplně nejchutnější: Paštiku s brusinkami bez „Éček“ z rodinného řeznictví Hudera a syn, RIB EYE STEAK s Chipotle Jalapeňos MEXIKO od firmy Maso Uzeniny Polička a Brynzáky Láznička od Knedlíků Láznička.
Titulem „Rytíř české chuti“ byl poctěn Petr Kosiner
Výsledky letošní soutěže opět potvrdily, že ocenění čeští potravináři si zaslouží respekt a úctu, když v dnešní turbulentní době a ve značně nejistých ekonomických podmínkách dokáží nejen udržet vysokou kvalitu své produkce, ale přichází i s řadou zlepšení a inovací. Právem by si tak zasloužili i promyšlenější systémovou podporu ze strany vlády a příslušných institucí ve vytváření férových tržních podmínek, neboť potravinová bezpečnost by měla nepochybně patřit mezi současné nejvyšší priority. Více na www.ceskachutovka.cz nebo www.facebook.com/ceskachutovka.
Ćast nabídky masokombináru Polička
Expozice Vinařství Balatel
Také vinařství AnnoVino oprávněně získalo za svojí produkci "Českou chuťovku"
Vhodné doplnění oceněných výrobků od firem Vodňanská drůbež
a sladké odměny z firmy POEX Velkého Meziříčí
O "Chuťovky" soutěžili i pivovarníci ze Svijan
a z Benešova
TZ/Kaa foto: Antonín Karoch