Lihovar Radlík obdržel ocenění "Regionální potravina" za Jablkovici, dozrálou v dubovém sudu
Největší setkání profesionálů, médií i fanoušků moderní gastronomie a hotelnictví máme za sebou. Letenské výstaviště už demontovalo expozice, ale poznatky z odborného kongresu jsou spíše rozporuplné. Ono se toho také nedalo moc očekávat. Nejdříve covid, následovaný válkou na Ukrajině, spojenou s nejhorší energetickou krizí se na našem turistickém ruchu hodně podepsal. Nicméně alespoň za odvahu prolomit mlčení o současném stavu tohoto odvětví a pokusit se restartovat výstavní gastronomický segment, patří organizátorům neoddiskutovatelný dík.
V rámci kongresu vystoupilo mnoho odborníků, kteří představili trendy trhu, klíčová data současného stavu a pokusili se nastínit v současné době velice neostré perspektivy celého gastro-turistického odvětví. Účastníci této třídenní akce se určitě od jednotlivých řečníků dozvěděli různé novinky, zkušenosti a zajímavé informace. Mnoho z toho se bohužel trochu míjelo se současnou českou realitou. Jeden z mála, který jasně a otevřeně nastínil současnou situaci, byl předseda Associace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Jeho slova veselá nebyla. Za normálních okolností by přednáška ředitelky odboru MMR Renaty Králové určitě vzbudila pozornost, zvláště když mluvila o možnosti spojit tři různá hlášení do jednoho, navíc on-line, ovšem z pozdějších slov se posluchači dozvěděli, že vše je dosud v plánech a každé hlášení probíhá v jiném systému. Jak to dát dohromady, nad tím se budou muset asi na ministerstvu ještě zamyslet. Celá vize by mohla naskočit už příští rok nebo později. Tři food blogerky byly sice příjemná děvčata, ale v době, kdy restaurace zavírají, protože nemají na energie, neseženou pracovní sílu za rozumnou cenu, a ještě musí bojovat s přebujelou administrativou, situaci nezachránily. O hlavních trendech v gastronomii podle dat z projektu Gastro Index hovořil Vladimír Sirotek z Dotykačky ve své přednášce "Gastro Index – vývoj české gastronomie a realita cenových změn“. kterou stálo za to vyslechnout. Udržet si stálé hosty, je jedním z palčivých problémů v oboru. Jak o ně nepřicházet radil Vladimír Buťa ze společnosti Mediatel ve své přednášce "Králové lokálu“. Ten také také kladl důraz na sociální sítě. Podobně po celou dobu kongresu vyznívaly i další přednášky. Z některých si člověk něco podstatného odnesl, na další po několika minutách rezignoval a šel si raději prohlédnout veletrh.
Je dobré vědět, z čeho a čím jíte
Sice menší, ale přínosný
V současné situaci, kdy hotelů a restaurací spíše ubývá, byla organizace gastro veletrhu velice odvážná, ale důležitá. Samozřejmě s akcemi v roce 2019 se to srovnávat nedalo. Vystavovatelé obsadili na Výstavišti PVA halu tři a čtyři. Skladba a výběr veletržních účastníků ale vůbec špatná nebyla. Odborník si tu přišel na své, ať už se zajímal o stroje a zařízení pro malo i velkokuchyně, nádobí pro restaurace, nábytek pro hotelové pokoje a další potřebné věci pro profesionální provozy. Nechyběli ani zástupci firem, které provozům dodávají obaly. Jak se majitelům restaurací tyto dříve nijak zvláště preferované předměty hodily, poznali v době covidové krize, kdy mnoho restaurací zachránily právě plastové obaly na obědy. O tom by například zástupci firmy Eco Krabičky mohli vyprávět. Navíc jmenovaná firma prodává eko obaly, které jsou kompostovatelné, což se také počítá.
Přednášky Gastrofestu
V hale číslo 3 si návštěvnici vyposlechli přednášky, které pořádala organizace Gastrofest. Způsoby stolničení, rady od profesionálních kuchařů a další zajímavosti zaujaly mnoho hostů veletrhu. Totéž se dalo říci i o přednáškách v hale číslo 4 na Gastro Coffe, aneb Kavárně o všem, co potřebujete vědět o gastronomii. Také zde si mohli odborníci z oborů hotelnictví i gastronomie vybrat z mnoha přednášek na různorodá témata. Dozvěděli se tu například něco o práci s talenty, o prostředí, které ovlivňuje tržby, drobnosti o školním stravování, zajímavosti o veganské kantýně a samozřejmě i něco o dotacích a digitalizaci.
Nejen že chovají ryby pod střechou, ale Happy Fish z nich ještě dělá uzeniny
Mnoho lidí přišlo na veletrh hlavně kvůli potravinám. Nabídka opět nebyla tak bohatá jako před rokem 2019, nicméně byla zajímavá. Hodně pozornosti vzbudila především expozice Státního zemědělského intervenčního fondu SZIF s některými vítězi soutěže Regionální potravina. Sešli se na ní i výrobci s hodně zajímavými produkty. Například firma Happy Fish se zabývá výrobou rybích specialit, například i uzenin. Zajímavé je, že tato firma z okolí Tábora se specializuje na sumečky, chová je ve vertikálních nádržích a následně je hned zpracovává do svých mnohokrát oceněných výrobků. Řeznictví a uzenářství Tomáš Havlíček z Třebíče se zase mohlo pochlubit sortimentem fermentovaných uzenin a Třebíčskou slaninou na jalovci.
Je libo Třebíčskou slaninu na jalovci?
V potravinářských expozicích vystavovali i sýraři. Například Sýrárna Danka nebo Jindřiška Jandečková z rodinné sýrárny Jarov. Italští výrobci z firmy Belmio zase nabízeli rozličné kávy pro automaty v tzv. kapsulích. Vodu z ledovce, nealko nápoje a sortiment vín jste zase našli u firmy Harmony. Na veletrhu se objevila i expozice Vietnamského velvyslanectví se sortimentem vietnamských výrobků z ovoce a zeleniny Fruth Fresh a další zajímavosti. To nejzvláštnější na veletrhu byly asi sušení Křupaví červíci od výrobce Worm Up. Pokud by si člověk neuvědomil, co jí, nejspíše by tuto proteinovou hmotu zaměnil za běžný snack k vínu.
Benešovský pivovar na svého dávného zakladatele, Ferdinanda d´Este, nedá dopustit
Na veletrhu nechyběli ani výrobci alkoholických nápojů. Například benešovský Pivovar Ferdinand má v sortimentu nabídku od nealkoholických piv, přes světlé i tmavé ležáky, až po silnou světlou patnáctku s názvem Silné pivo světlé d´Este. Proč Ferdinand? Protože tento feudál, sídlící na blízkém Konopišti, se kdysi o vznik zdejšího pivovaru osobně postaral. Zajímavá byla i nabídka destilátů. Zajímavá, protože oba výrobci v expozici SZIF obdrželi za své destiláty z jablek ocenění „Regionální potravina“. Lihovar Lžín z okolí Tábora ho získal za Jihočeský kraj a Palírna Radlík za kraj Středočeský. Mimochodem, posledně jmenovaný lihovar patří firmě Apros, která v Praze na Vinohradech provozuje restauraci Bílá kráva s nabídkou vynikajících hovězích specialit.
Hosté včelaři z chorvatského Daruvaru
Na závěr sladká tečka. Své včelařské produkty a sortiment medů tu nabízeli včelaři z firmy Pčelarstvo Daruvar. Toto půvabné chorvatské lázeňské městečko má tu zvláštnost, že ho obývá největší česká menšina na světě a v každém případě stojí za návštěvu.
Antonín Karoch
Fotografie pod čarou. Chcete zkusit něco neobvyklého? Ochutnejte červí snack