Čeští zemědělci nemají v současné době jednoduchý život. Na jedné straně mnohdy nesmyslná evropská nařízení a na druhé straně ne zcela korektní konkurence z Německa, Dánska, Holandska a Polska. Aby je alespoň trochu podpořila, kuchařka a moderátorka Chili Ta Tuy navštívila jednotlivě celkem osm zemědělských a potravinářských podniků z různých oborů, aby v rámci projektu „Žijeme s jídlem“ na kameru uvařila několik svých specialit z jejich produktů.
Na začátku je vždy zemědělec, který usiluje o to, aby jeho produkce byla co nejlepší a obstála na trhu. Tuzemská produkce potravin je velmi široká. Zemědělská prvovýroba i zpracovatelské podniky dodávají na pulty obchodů velmi kvalitní potraviny. Ovšem většina potravin na pultech super a hypermarketů pochází z dovozu. Díky leckdy dotované nebo jinak protěžované ceny zemědělských komodit jsou jinde prostě podstatně lacinější než ty naše, a to do nich zahrnujeme i cenu za dopravu k nám. Na slevy naši zákazníci slyší, ale naštěstí si začínají uvědomovat, že to nemusí být to pravé, a proto začínají vyhledávat zboží vyrobené v Česku. A vyplatí se jim to. Alespoň kvalitou a čerstvostí.
Žijeme jídlem je společným projektem Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR. Jeho cílem je představit veřejnosti moderní zemědělskou výrobu, tedy pěstování, skladování a zpracování tuzemských potravin. Kuchařka a moderátorka Chili Ta Tuy, známá z pořadu MasterChef Česko, navštívila celkem osm zemědělských a potravinářských podniků. „Povídala jsem si s pěstiteli jablek a brambor, navštívila jsem pěstitelku cibule. Řezník mi ukázal, jak se vykosťuje hovězí kýta, prošla jsem mlékárnu a pekař mi vysvětlil, co je důležité pro výrobu dobrého pečiva. Chovatelé prasat mi zase předvedli energeticky soběstačnou farmu a vytápěné stáje,“ uvedla Chili. Po návštěvě těchto producentů českých potravin vymyslela z českých jablek, mléka, brambor, hovězího masa, pečiva, vajec, cibule a vepřového masa osm originálních receptů a uvařila je před kamerou, aby podpořila práci českých zemědělců. Díky ní se diváci mohou v tomto seriálu těšit, jak Chili Ta Tuy dokázala zkombinovat tradičních české potraviny do netradičních receptů. Uvádí ho od listopadu televize Stream.cz.
„Zemědělská prvovýroba i zpracovatelské podniky dodávají na pulty obchodů velmi kvalitní potraviny,“ tvrdí Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. „Vědecké pracoviště britského týdeníku The Economist označilo potraviny z Česka za páté nejbezpečnější na světě. A to hodnotili 113 zemí. Spotřebitele to nabádá, aby se nebáli nakupovat lokální produkty, které jsou kvalitní a bezpečné, ale také se nemusí převážet přes celý kontinent!“ “Zemědělci mají ve společnosti důležitou úlohu,“ připomíná prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Nejenom že musí zajišťovat dostatečné množství kvalitních surovin pro potravinářský průmysl i pro obyvatele za dostupné ceny, ale také se starají, aby česká krajina zůstala i pro další generace taková, jaká je. Rozmanitá a půvabná. Také se starají o dobytek, zajišťují jim každý den pravidelný režim a pohodu a do půdy dodávají přirozená organická hnojiva. Byli by sami proti sobě, kdyby to nedělali. Jedná se o jejich živobytí. Vkládají do farmaření, spoustu práce, času, píle, ale také své znalosti, um a srdce,”
Stream samozřejmě není dotace. Ale pokud se povede k sobě přitáhnout pozornost českého zákazníka, aby preferoval české zemědělské produkty, určitě to pomůže a v každém případě farmáře a zpracovatele potěší.