Vinaři z vinařství Annovino Lednice připravili první mladá letošní vína už s předstihem. Už ve středu 13. října je stočili a v současné době míří jejich produkty za svými zákazníky do celé České republiky. Umožnila to zdejší moderní technologie. Milovníci moravských vín tak už nemusí čekat na mladá vína ještě několik týdnů do svátku sv. Martina.
Úplně první vína nového ročníku 2021, elegantní, svěží, hravá a na rozdíl od Svatomartinských vín, i polosuchá, představuje společnost Annovino Lednice pod ochrannou známkou „Mladé“. Toto rodinné vinařství, celoročně přátelsky otevřené všem milovníkům vína a Lednicko-valtického areálu, zpracovává hrozny z unikátního terroiru s vápencovým podložím, které tvoří zkameněliny prehistorických moří. Vína jsou šťavnatá, ovocitá, a mají příjemnou mineralitou. Tu oceňují odborníci i milovníci vína na četných tuzemských i zahraničních soutěžích. Vinařství, které se mimo jiné honosí titulem „Champion TOP Vinařský cíl České republiky“ také pořádá ochutnávky a pikniky v nádherném prostředí areálu vinařství se stylovou pergolou a zahradou Amonit. Provozuje i unikátní labyrint historických vinných sklepů v blízkých Valticích s názvem „Valtické Podzemí“.
„Letošní rok pro nás sice nebyl z hlediska počasí nijak ideální, ale i tak se můžeme těšit na další unikátní ročník. Je to rok návratu ke klasickému výrazu moravských vín. Letošní vína budou svěží, ovocitá a se živou kyselinou. Pro naše zákazníky máme velice zajímavou Müllerku ve spojení s výraznou Chardonkou a nechybí ani voňavý Muškát moravský,“ sdělil ing. Roman Žďárský, jednatel ANNOVINO Lednice.
Vinařství má za sebou už dvě třetiny letošního vinobraní. Na vinohradech ještě dozrávají například odrůdy Pálava či Ryzlink vlašský. Hrozny mají letos díky příznivému počasí v září a říjnu lepší kvalitu než v loňském roce. Přesto i loňská vína získala ve vinařských soutěžích v šesti případech velkou zlatou medaili a dalších 26 vín z ANNOVINA dostalo na prestižních výstavách doma i v zahraničí zlatou medaili. Kvalita vína by měla být podle zdejšího sklepmistra a enologa Jana Koubka i díky technologii řízeného kvašení a individuálnímu přístupu k jednotlivým šaržím hroznů i vína na kvalitativně ještě vyšší úrovni než ta loňská. Také v Lednici v tomto roce počítají s převahou přívlastkových vín.