Sabina Bergmanová
Velké změny přináší letošní ročník Dinner in the Sky. Jde o sérii adrenalinových, nicméně špičkových, kulinářských zážitků v podobě obědů či večeří. Je důležité poznamenat, že jídla tu podávají zhruba padesát metrů nad zemí. Kouzelná, nebem plující, plošina se totiž po letech na Vinohradech stěhuje přímo do srdce historické Prahy, a sice na pražskou náplavku. Letos budou účastníci výpravy do oblak startovat z Dvořákova nábřeží a historické centrum jim bude doslova ležet u nohou.
Jak vlastně večeře či oběd v oblacích probíhá? Dvaadvacet hostů usedne kolem prostorného stolu na speciální pohodlná křesla, ke kterým se každý připoutá bezpečnostními pásy. Poté plošinu vyzdvihnou do vzduchu, kde šéfkuchař servíruje buď tříchodový oběd, nebo o jeden chod bohatší večeři. K tomu se podává sklenka sektu a posléze bílého či červeného vína
Pořadatelé si letos připravili i pár novinek, které zpestří pravidelně tímto způsobem uzavíraný konec léta v české metropoli. Po několika letech, kdy menu na plošině vytvářeli méně známí šéfkuchaři a kuchaři, se letošní ročník pochlubí se skutečnou kuchařskou celebritou. Přípravu tříchodového a čtyřchodového menu v tradiční i vegetariánské verzi dostal na starost šéfkuchař Marek Raditsch z Kampa Parku, který se do širšího povědomí zapsal jako jeden z porotců televizní soutěže MasterChef.Další zajímavostí je luxusní verze večeře při západu slunce s názvem Premium, kdy bude skvostné menu doprovázet šampaňské a další špičková vína. Začínají tu jako vždy začátkem září, tedy konkrétně 2. září, prodlouženým víkendem a pokračovat budou i další víkendy babího léta.
A teď už k samotnému menu. Jako předkrm nachystal M. Raditsch lahodné tygří krevety, ochucené medovým dresinkem z pomerančových květů a pepřem timut. Jako teplý předkrm tu budou servírovat dýňovou polévku v zajímavé variaci s červeným kari a kokosovým mlékem. Také hlavní chod překvapí rafinovaným snoubením evropských a asijských chutí. Při přípravě jemných a křehkých hovězích líček se šéfkuchař inspiroval stylem gurmánské čínské provincie S‘-čchuan. Naopak bramborové pyré coby přílohu dochutí japonský „křen“ wasabi. A sladká tečka na závěr? Tou bude vanilkové crème brûlée s malinovým sorbetem a pistáciemi.
Romantickou a současně gastronomickou atrakci Dinner in the Sky pořádají ve 40 zemích světa a zúčastnily se jí už desítky tisíc hostů. Generálním partnerem Večeře v oblacích je stejně jako minulý rok společnost JIP Potraviny, dodavatel potravin pro gastronomii a širokou veřejnost. Na webových stránkách dinnerinthesky.cz si milovníci nevšedních zážitků mohou zarezervovat konkrétní termíny nebo zakoupit dárkové poukazy.
Špičková gastronomie je samozřejmostí