Jaroslav Kratochvíl
Česká zemědělská univerzita v Praze zahájila výstavbu potravinářského pavilonu - výukového centra zpracování zemědělských produktů. Bude disponovat nejmodernějšími potravinářskými technologiemi a významně zkvalitní úroveň výuky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ), zejména pak studijních programů zaměřených na potravinářství a kvalitu zemědělské produkce.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby se uskutečnilo 2. června 2020, a to nejen za přítomnosti vrcholných představitelů univerzity, prof. Ing. Petra Skleničky, CSc., ale také za účasti ministra zemědělství, Ing. Miroslava Tomana, CSc. a prezidentky Potravinářské komory, Ing. Dany Večeřové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je totiž ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický nebo moštárenský úsek.
„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Budova nového výukového centra je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu totiž mají studenti velmi omezenou.
Výukové centrum bude vybavené špičkovými potravinářskými a gastronomickými technologiemi. Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii. V neposlední řadě se také zúčastní zhodnocení potravin u výživových poradců. V pavilonu nebude ani chybět prostor pro testování konečných výrobků v moderní senzorické laboratoři. V rámci výstavby potravináři počítají rovněž s vlastní prodejnou. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc. Díky vysoké kvalitě studijních programů a moderní infrastruktuře se Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů stane jednou z nejdůležitějších vzdělávacích institucí v oboru potravinářství.