Včely mají 20. května svůj den. Dokonce světový. Bez tohoto užitečného společenského hmyzu bychom totiž určitě nežili tak šťastně. Včely medonosné totiž opylují rostliny. Díky tomu sklízíme většinu známého ovoce, dalších plodů i semen. Díky nim máme i nejčistší přírodní sladkost, tedy med a snad i nejstarší doložený alkoholický nápoj pro potěchu ducha - medovinu.
Ochranářské organizace na celém světě bijí na poplach. Hmyzu, včetně zmiňovaných včel, ubývá. Má to i finanční dopady. I v Izraeli, kde například znatelně včel ubylo, tamní zemědělci nově zkoušejí metodu mechanického opylování mandloní. Projíždějící traktor do kvetoucích korun stromů malou tryskou vpravuje pylová zrna. Že to není zrovna nejlacinější metoda, je i z krátkého popisu zřejmé.
„Mechanické opylování není naše budoucnost. Měli bychom naopak všichni vyvinout snahu, aby včely existovaly. Jsou totiž nenahraditelné. Vedle toho, že jsou významnými opylovači, bez kterých by příroda nemohla existovat, jako jediné produkují med, potravu vhodnou pro člověka,“ říká Milan Špaček z firmy Medokomerc, která zpracovává med přes dvacet let.
Co bychom o včelách měli vědět:
- Včela létá rychlostí 29 kilometrů za hodinu
- Včelka mávne křídly 200krát za vteřinu. Tato nebývalá rychlost vytváří bručení, které slyšíme
- Za jedinou minutu navštíví přibližně 10 květů
- Dělnice při sběru nalétají více než 57 000 kilometrů
- Jedna včela vyprodukuje za svůj život přibližně 9 gramů medu
- K nasbírání 0,5 kg medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život, ten trvá na jaře a v létě přibližně 6 týdnů
- Češi jsou národ včelařů. V Evropě jsme ve včelaření na třetím místě. Čerstvé včelařské statistiky říkají, že v roce 2019 u nás 778 300 včelstev chovalo 62 480 včelařů. Zatímco počet včelařů od roku 2018 vzrostl o 240, včelstev bohužel nikoliv.
- Med slouží lidstvu ke slazení od nepaměti, je zdravější alternativou rafinovaného cukru.
- Med je zdravý a podporuje imunitu. Obsahuje mnohé vitaminy, minerální látky, stopové prvky, enzymy, koenzymy, flavonidy, antioxidanty a další bioaktivní látky
Češi snědí kilogram medu na osobu, což vychází na jednu kávovou lžičku za týden. To není mnoho s ohledem na známá fakta o jeho blahodárném účinku na zdraví,“ říká Milan Špaček.