Text a foto: Jaro Kratochvíl
České pivní FORUM 2020 se díky podpoře národního pivovaru Budějovický Budvar konalo od 28. do 30. ledna 2020 v Kongresovém centru Praha. V České republice se takto rozsáhlá konference se zahraniční účastí na téma pivovarnictví, marketing a gastronomie dosud nekonala.
České pivovarnictví chce touto akcí pomoci zvýraznit svoji roli na mezinárodní pivní scéně, exportovat více piva a také nadchnout zahraniční konzumenty vyvážeností a pitelností, která je našim nejlepším pivům vlastní. Tato zajímavá konference pro profesionály z oboru pivovarnictví se zaměřila na tři hlavní témata: Prodej craft piva, zákonitosti pivního trhu (obaly, logistika, marketing) a současné trendy ve vaření piva (suroviny, technologie, kontrola kvality). Pozvání na tuto akci přijali Lorenzo Dabove, Luc de Raedemaeker , Boris Gadzov a jako zvláštní host gastronaut Pavel Maurer. Během tří dnů se uskutečnilo více jak 20 přednášek, diskusních panelů a prezentací piva.
Přivítání hostů a úvodní slovo obstaral Petr Dvořák, ředitel národního pivovaru Budějovický Budvar. Poté promluvil na téma fenomén „craft beer“. Dalšími řečníky byli Tim Webb, autor Světového atlasu piva a Oliver Wesseloh, který se zabýval aktuálním vývojem na trhu s craftovými pivy. Lorenzo Dabove, renomovaný znalec spontánně kvašených piv, dlouholetý porotce WBC a EBS, zvolil téma „Profesionální pivní someliérství a jeho význam pro export piv“. Se svými přednáškami vystoupili i další zahraniční i domácí odborníci. Velkou pozornost vzbudila témata o současných vývojových trendech výroby piva, o rozpoznávání cizích vůní a chutí v pivu, o novinkách v produkci chmele a hlavně o možnostech párování jídla a piva v gastronomii. Návštěvníci měli možnost si prohlédnout výstavu prezentující pivní technologie, obaly, sklo, novinky v chmelařství a další. Hlavní pozornost však soustředili na ochutnávání rozmanitých druhů piv. Zúčastnili se i vyhlášení soutěže o nejlepší pivovary.
Degustační soutěž Golden Bohemia 2020 se konala v Kongresovém centru Praha od 29. ledna a 30. ledna 2020. Hodnocení zkušených zahraničních znalců určilo nejlepší české pivovary (počet oceněných není limitovaný) a nově udělili cenu za nejlepší pivo (druhá nebo třetí místa se neudělují) v každé z vyhlášených 18 stylových kategorií. Předsedou poroty se stal Jan Šuráň. Jde o jedinou soutěž v ČR, kde degustátoři hodnotí sortiment. Pokud více než polovina vzorků získá ocenění „výborný“ nebo „velmi dobrý“, pak se účastník zařadí mezi nejlepší pivovary České republiky. Do další soutěže pod patronátem České a moravské pivní koruny, která proběhla souběžně s národní degustační soutěží, se přihlásilo mnoho českých a moravských pivovarů, které dodaly stovky vzorků sudového i lahvového piva. Ceny Golden Bohemia 2019 a České a moravské pivní koruny 2019 získaly pivovary, které spojuje dlouhodobě vysoká kvalita, potvrzovaná pravidelně v řadě degustačních soutěží. Slavnostní vyhlášení proběhne už tradičně v Senátu PČR.