Na návštěvě v restaurantu Výtopna

Pivo nám vozili vlakem

Pro členy gastrosekce Czech Travel Press jsme v květnu uspořádali briefing v zajímavém restaurantu Výtopna na Václavském náměstí v Praze. O neobvyklém gastronomickém projektu vyprávěl novinářům jeho majitel Petr Fridrich, sám velký fanoušek kolejí, vlaků a nádraží. Hosté v restauraci jsou obsluhováni modelovými vláčky, které jezdí po trati 400 metrů dlouhé. Výtopna není pouze pro milovníky železnic, její vybavení, provoz a kvalitní gastronomie zaujmou všechny milovníky dobrého jídla a pití. Byla otevřena letos v únoru v paláci Fénix v prvním poschodí a poskytuje tak krásný výhled na Václavské náměstí. Je plně klimatizovaná, má část kuřáckou i nekuřáckou, najdete v ní WiFi připojení a dobře funguje systém rezervace. Vláčky přivážejí ke stolům před hosty nápoje a účty a odvážejí prázdné sklenice. Bohatý jídelní lístek nabízí třeba valašskou zelnou smetanovou polévku s domácím uzeným masem, bramborami a hříbky, husí játra konfitovaná v sádle, servírovaná s křupavým domácím chlebem, pikantní jelení guláš podlévaný červeným vínem,servírovaný v domácím křupavém chlebu s pálivou paprikou a červenou cibulí, grilovaný filet z candáta s voňavou petrželkou a česnekem,podávaný na pečené barevné paprice, filovanou vepřovou panenku posazenou na dijónském salátku s ředkvičkami,rajčátky a černými olivami nebo lehce pikantní tatarský biftek zdobený červenou cibulkou,servírovaný s topinkami a česnekem a další speciality domácí a zahraniční kuchyně. Žízeň se dá uhasit plzeňskou dvanáctkou, jedenáctkou Gambrinusem, černým Kozlem, Ragestem Birell a kvalitními moravskými, českými a zahraničními víny.

Výtopna je franchisingový projekt, najdete ji také v Brně poblíž Mendelova náměstí, kde k jejím specialitám patří luxusní žebra na medu s chlebem.

Foto: Jovan Dezort