Mezinárodní festival regionální gastronomie na Istrii

 

Vařili jsme v Umagu

 

V nedávných dnech se konal v Umagu na poloostrově Istria (Chorvatsko) první ročník mezinárodního setkání šéfkuchařů z celého světa – International Art of Gastronomy in Istria (IAGI). Cílem této kulinářské přehlídky bylo lektorsky prezentovat a ve vybraných případech také umožnit degustaci regionálních,  skutečně autochtonních – tedy v plném slova smyslu originálních – jídel podle receptur z celého světa. Jak uvedli pořadatelé, možnost uspořádat takovou akci vyplynula z podpory a spolupráce s organizacemi a zařízeními cestovního ruchu chorvatské regionální, ale i celostátní působnosti. To bylo pravděpodobně jedním z důvodů, proč mezi pozvánkami pro delegace např. z Francie, Japonska, Číny, Itálie, Kanady, Španělska, Ruska, Slovinska, Maďarska či Islandu nechyběla také pozvánka pro Českou Republiku.

 

Program, který beze zbytku naplnil dva dny, se odehrál v areálu pětihvězdičkového hotelu Sol Meliá Coral na břehu Jadranu v předměstí Umagu. Byl složen jak z audiovizuálních prezentací regionální gastronomie z různých končin světa, prezentací několika mezinárodně proslulých firem – např. dodavatelů sýrů z Francie, tak z degustací regionálních jídel, jejichž přípravu umožnila kuchyně hotelu. Česká delegace byla – díky vztahu pořadatelů k českým turistům a dlouholeté historii vzájemných mimořádně přátelských vztahů - pozvána nejen k prezentaci, ale i k vaření a posléze nabídnutí svých jídel k degustaci bezmála dvěma stovkám účastníků. Mezi nimi bylo několik desítek předních šéfkuchařů z různých zemí, v čele s panem Gissurem Gudmundssonem, prezidentem Světové asociace  sdružení šéfkuchařů (WACS) s více než osmi miliony členy. K prezentaci jsme vybrali svíčkovou s houskovým knedlíkem a ovocné kynuté knedlíčky s tvarohem. Organizace přípravy obou jídel v kuchyni Meliá Coral se ujal odborník na slovo vzatý – pan Zdenek Reimann, „otec“ a organizátor každoročně v pražském Inter.continentalu pořádané soutěže o nejlepší český houskový knedlík, zvané „Perla české kuchyně“. Bez nadsázky možno konstatovat, že muži i ženy v bílém, pyšnící se různými oceněními z mezinárodních soutěží, se nejen uznale olizovali, ale zajímali se i o receptury a další podrobnosti z české kuchyně...

 

Prví ročník festivalu IAGI se podařil. Přispěla k tomu nepochybně i záštita chorvatského prezidenta Iva Josipoviće či osobní účast chorvatských ministrů cestovního ruchu a zemědělství - ale především hojná účast odborníků ze zahraničí, dokládající oprávněnost akce tohoto druhu v portfoliu různých druhů mezinárodních gastronomických setkání. Nechyběl ani atraktivní bonus: malý reportážní okruh pro účastníky – zejména určený přítomným novinářům - po Istrii nám ukázal, že na blížící se letní sezonu jsou tu připraveni. Možná, že po zkušenostech z naší mise se leckde na jídelníčku objeví i istrijská verze české svíčkové či kynutých ovocných knedlíků. Naši misi na Istrii podpořilo pražské zastoupení Chorvatského turistického sdružení.