Česká republika opět začala být zemí vínu zaslíbená. Ovšem ne každý kultivar, resp. odrůda révy vinné si ideálně rozumí s daným regionem. Jsou však druhy, které tu jsou po generace skutečně doma, mají v naší republice největší tradici a hlavně daří se jim tu.
Tradiční, ale přesto moderní, jsou v Česku bílé odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský nebo vlašský a modré Frankovka a Svatovavřinecké. Jsou to odrůdy, na kterých jsme všichni vyrostli a kterým nejlépe rozumíme. Nejlépe si rozumí s našimi podmínky, vinaři s nimi umí pracovat, a dávat jim v současnosti klasickou i atraktivní moderní podobu. Pro poznávání vín máme dokonce dobrou pomůcku. Vína originální certifikace (proto VOC) jsou specifická tím, že jsou vyrobena z odrůd typických pro daný vinařský region a hrozny pocházejí pouze z pečlivě vybraných vinařských tratí. O tom si ale rozhodují sami vinaři, seskupení do tzv. VOC sdružení.
Milerka třeba z Čech
Müller Thurgau (zkráceně milerka) je jednou z našich nejrozšířenějších bílých odrůd, a proto se s ní setkáte skoro u každého vinaře. Zajímavou volbou jsou voňavé české milerky, tedy ty z Vinařské oblasti Čechy, konkrétně z Žernosek či Mělníka. Za svou chloubu ji považují i další vinaři z Čech. Proto založili sdružení VOC Mělník, kam ji zařadili po bok Ryzlinku rýnského a Rulandského modrého. Krásný výhled na mělnické vinice se vám naskytne od soutok Labe a Vltavy. Za zmínku stojí také obrovské vinné sklepy na zámku nebo vinařská expozice v místním regionálním muzeu. Navíc se ve městě každoročně v září koná největší vinobraní v Čechách.
Za veltlínem a rýňákem do Znojma
Pokud mezi favority řadíte spíš bílá vína z odrůd Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, tak vaši ideální destinaci najdete v okolí Znojma. Nekorunovaným králem této oblasti jsou právě kultivary veltlín s rýňákem v těsném závěsu. Doplňuje je ještě Sauvignon. Na zmíněných odrůdách a jejich specifickém výrazu právě na Znojemsku založili místní vinaři první VOC sdružení v republice, a to VOC Znojmo. Ale nejenom tato vína můžete ochutnat například v Enotéce znojemských vín prostřednictvím moderních degustačních automatů, ve Vlkově věži v infocentru VOC Znojmo nebo v září během největší vinařské události roku Znojemského historického vinobraní.
Když červená, tak z Modrých Hor
Pověstným srdcem produkce moravských červených vín je krajina Modrých Hor na Velkopavlovicku. Spojuje vinařské obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbici, v jejichž okolí se modré odrůdy pěstují na více než polovině vinohradů. Místní vinaři tu založili sdružení VOC Modré Hory. První a doposud jediný vinařský spolek u nás, který vyrábí pouze červená vína, a to právě z odrůd Frankovka a Svatovavřinecké, navíc ještě z Modrého Portugalu. Když už do tohoto krásného a rázovitého regionu zavítáte, za návštěvu určitě stojí například sklepní kolonie ve Vrbici, rozhledny na vinicích, „Stezka mezi vinohrady“ u obce Kobylí, rozhledna „Slunečná“ u Velkých Pavlovic nebo „Opilé sklepy“ ve Velkých Pavlovicích.
Vlašák je král
Ve výčtu vinařských i turistických cílů by neměl chybět ani Ryzlink vlašský, považovaný často právem za naši národní odrůdu. Za nejlepšími vlašáky si zajeďte určitě na Mikulovsko nedaleko Pálavy. Ideálně například do vinařských obcí Dolní Dunajovice a Březí u Mikulova, kde najdete mj. naučnou „Vlašákovou stezku“, která vás provede viničními tratěmi, kde ho ve velkém pěstují. Jako bonus se můžete pokochat krásným okolním panoramatem Dunajovských vrchů. Zdejší charakteristické víno tady jednotliví vinaři prodávají pod označením „Dunajovský Vlašák“ a „Dunajovský Vlašák Pašák“. Také lze vyzkoušet unikátní „Spolkový vlašák“, na kterém se podílelo všech 15 vinařů místního spolku.
A jaké vinaře a vinařství navštívit? Vyberte si v největší databázi na webu Vína z Moravy, vína z Čech.
Šárka Podlenová