Patnáct vinařů z moravských obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice, sdružených ve spolku Dunajovské kopce, spojilo své síly se stejným počtem šéfkuchařů z po všech stránkách vybočujících českých gastropodniků napříč republikou. Společně připravili degustační menu o několika chodech, snoubená s vybranými víny s nezaměnitelným charakterem Dunajovských vrchů.
Dunajovské kopce je název spolku vinařů, který sdružuje vinaře z Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic. Tito vinaři vyrábějí vína z hroznů vypěstovaných v katastru zmíněných dvou podpálavských vinařských obcí. Cílem spolku je propojit vinaře, čerpající z jedinečného terroir okolních Dunajovských vrchů, a zprostředkovat nezapomenutelné zážitky návštěvníkům a milovníkům vína. Spolek nyní čítá 15 vinařství a jejich motto zní: „Přátelům je vše společné.“
Například už 2. srpna přichystají v Aparthotel Svatý Vavřinec (Pec pod Sněžkou) společně s Vinařstvím Šoman opravdu apartní menu: „Hovězí tatarák, hořčično-avokádová aioli, křen, bramborová sláma k tomu doporučí Ryzlink rýnský z Valtické“, dále „Kachní stehno, zelí, bramborové noky a Cabernet Sauvignon & Merlot“, následovat bude „Filet ze štiky, brokolice, arancini a Ryzlink vlašský z vinice Levá Bavorská“ a menu zakončí „Čokoládový fondán spolu s Ryzlinkem vlašským z Plotny“.
V Restauraci CROP (Mikulov) zase 16. srpna nabídnou společně s menu vína z Vinařství Volařík, a to „Krém z ovčího sýra, škvarky, spálené jablko a šťavel v oleji, pažitka, ředkvičky a Rulandské bílé z Levá Klentnická“, dále „Rajčata, nakládaný chřest otáčivý, bazalkový krém z rostlinné smetany, mateřídouška v oleji, ovesná kroketa spolu s Dunajovským vlašákem - Zimní vrch“. Hosté si také pochutnají na „Krému z pečených brambor a podmáslí, uzených vejcích, koprem, sušených houbách a sumci, a zapijí to Ryzlinkem vlašským „Terroir“ z Kotelné“ a na Bramborovém kulatém těstě, pěně z černého česneku, šalotce, špenátu, pečených žebrech ve švestkové kouřové marinádě spolu s Veltlínským zeleným „Terroir“ z Věstonska“. Jako zákusek nabídne restaurace „Nepečený koláč z našich kakaových sušenek a másla, farmářský tvaroh s vanilkou a slanou karamelovou šlehačkou, meruňky, drobné ovoce, a hlavně s Ryzlink rýnský z vinice Pravá Klentnická“.
Restaurace Chateau Petit (Hlohovec) a Vinařství Mlýnek zase nabídnou „Foie gras, meruňka, kardamon, briochie a Ryzlink rýnský ze Staré/“, následovaný „Květákovým krémem s tvarůžkem a opět Ryzlinkem rýnským, vinice Odměry“, „Vepřovým pavoučkem, okurkou, karotkou, koprem, tvarohovým knedlíčkem, tentokrát s Ryzlinkem vlašským z Mlýnské“ a menu zakončí „Větrníkem s bílým mákem, rebarborou a Pálavou z vinice Svidrunk“
Nabídku snoubení s dunajovskými víny doplní Botel Ristorante Matylda (Praha) a Vinařství Šebesta dne 19. – 25. srpna. Zde si pochutnáte na menu „Bruschetta s krevetami, chilli a zázvorem, spolu s Ryzlinkem vlašským z Liščího vrchu“. Bude následovat „Kuřecí risotto se špenátem a sýrem Taleggio, doplněné o Ryzlink rýnský z Ořechové hory“ a „Krevety na bílém víně společně Rulandským šedým z Liščího vrchu“. Jako desert poslouží „Cheesecake společně s Ryzlinkem vlašským z Ořechové hory“. Více informací a možnost rezervace naleznete na webových stránkách jednotlivých restaurací, a o spolku www.dunajovskekopce.cz nebo na Facebooku a Instagramu.
Šárka Podlenová