Bio, biodynamické, ekologické, přírodní… Na etiketách vín a v propagačních materiálech moravských a českých vinařů se objevuje řada označení, která všechna říkají zákazníkům, že tu vína připravují v souladu s přírodou. Opečovávají vinice, aby se v nich dařilo nejen révě, ale také aby se v nich zachoval zdravý biotop.
Co biovíno pro spotřebitele konkrétně znamená a jak se odlišuje od klasické produkce? Nejčastější odpovědí na tuto otázku je, že biovinaři nepoužívají chemická hnojiva a umělé přípravky ani ve vinicích, ani při výrobě vína. To je sice pravda, ale jen velmi zjednodušená.Všeobecně platí, že biovíno musí být vyrobeno podle zásad ekologického zemědělství a pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených z ekologicky certifikované vinice. Výroba biovína se řídí řadou přísných enologických postupů. Není povoleno použití šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických čiřících a stabilizačních látek. Regulované je také množství použité síry, resp. oxidu siřičitého, který od nepaměti slouží při výrobě i konzervaci vína, protože mj. hubí nežádoucí mikroorganismy. Důležitý je rovněž výběr vhodných odrůd, které jsou i bez chemického ošetření dostatečně odolné vůči úkladům přírody. Pro výrobu biovín tak biovinaři v našich podmínkách nejčastěji používají tradiční odrůdy Ryzlink rýnský a vlašský, Muškát moravský, Pálavu, Rulandské šedé, Frankovku, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia či André. Vedle nich právě s cílem větší přirozené odolnosti vůči houbovým chorobám a škůdcům odborníci řadu nových odrůd jako jsou např. Hibernal, Malverina, Laurot, Solaris a další.
Jakousi nadstavbou biovín jsou pak biodynamická vína, pro která platí ještě přísnější podmínky pěstování a výroby. Vinaři například pracují s vlastním kompostem, který si připravují během roku. Platí zde úplný zákaz použití jakýchkoliv chemických látek, herbicidů, pesticidů, fungicidů, umělých barviv, kvasinek, aromat a dalších syntetických přídavných látek. Produkty biodynamického zemědělství, tedy nejen víno, se mohou ucházet o mezinárodní certifikát DEMETER. Toto označení se používá zhruba v padesáti zemích světa a podmínkou jeho udělení je splnění přísných standardů, které jdou v mnohém ještě nad rámec těch, které má pro ekologické zemědělství stanovená příslušná země. Zatím u nás tento certifikát mají jen Vinné sklepy Kutná Hora.
Biovíno se neobejde bez šetrné sklizně
Jako každá biopotravina je i biovíno značeno ochrannou známkou a certifikací. Biovína vyrobená v EU tak musí nést logo EU pro ekologickou produkci a informaci o původu surovin. Podle zákonů ČR musí mít každý bioprodukt logo s tzv. biozebrou, která nese nápis: „Produkt ekologického zemědělství“. Jinak je hodnocení úplně stejné jako u běžných vín. Samotné označení bio neznamená, že víno je chuťově lepší než „nebio“. Kvalita a chuť je především výsledkem unikátního souladu přírodních podmínek a umění každého vinaře. Zmíněnou harmonii nedokáže nahradit ani garantovat žádná certifikace. Ekologicky šetrný přístup ve vinařství a vinohradnictví je tak především vnitřní přesvědčení, nebo chcete-li filozofie. Vyznavači této cesty jsou přesvědčení, že zdravá, prosperující příroda je nezbytný základ, který se pak přenáší do zdravého životního prostředí.
Na druhou stranu ale existují i o něco benevolentnější přístupy k pěstování révy a výroby vína než výše uvedené někdy až dogmatické názory. Říkáme jim Integrovaná produkce. Vinaři ji používají za předpokladu, že uvážlivé užití umělých přípravků tvoří užitečnou pomocí zejména tam, kde by striktní biorežim nebyl možný nebo by vína nebyla cenově konkurenceschopná ve srovnání s levnější zahraniční produkcí. Tito vinaři se u nás sdružují do Svazu integrované a ekologické produkce hroznů a vína EKOVÍN, jehož základním cílem je zajištění trvale udržitelného rozvoje, který umožňuje zachovávat přirozené funkce ekosystémů, které zemědělskou produkcí přímo i nepřímo ovlivňujeme. Hospodařením podle zásad integrované produkce vinaři usilují o dosažení optimálních výnosů vyšší kvality cestou, která nezatěžuje životní prostředí.
a spousty manuální práce
Bioprodcucenti pro zajímavost vyhlašují každoročně soutěž o nejlepší biopotravinu roku, kde soutěží v pěti kategoriích. Jednou z nich je i biovíno. Garantem soutěže je známý sommelier Libor Nazarčuk a velké úspěchy má v této kategorii například firma Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov. Více informací naleznete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.
Šárka Podlenová