Účast na soutěži byla více než slušná
Vítěze „Pálenky roku“, největší české soutěže pálenek, vyhlásili organizátoři v pražském Kině Kavalírka. Vycházeli z hodnocení odborné poroty, která všech 296 destilátů z 37 českých lihovarů ochutnávala o týden dříve. Vysokou účast lihovarů pravděpodobně způsobil reálný dopad výsledků z loňského roku na trh. Například prodej loňské vítězné meruňkovice stoupl dvacetinásobně. Záštitu nad soutěží opět převzala Unie destilatérů a největší český distributor řemeslných pálenek Lihovárek.cz.
Soutěž rozlišuje 19 kategorií pálenek, jako jsou například kategorie slivovice, hruškovice či meruňkovice, ale také ovocných likérů, ginů a whisky. Hodnotili je přední čeští experti na lihoviny v deseti odborných komisích. „Každý produkt jsme posuzovali na základě ověřené metodiky individuálních vjemů, jako je požitek, vůně, chuť či jemnost. Podle toho rozlišujeme deset parametrů a destilát hodnotíme také v desetibodové stupnici. Celkem se jedná o stobodovou škálu,“ vysvětluje Jakub Gottwald, majitel společnosti Lihovárek a pořadatel soutěže. Absolutním vítězem letošního ročníku se stala Hruškovice Williams středočeské Palírny Radlík z Jílového u Prahy, která si stejně jako vloni odnesla i titul Palírny roku.
Vítězná Hruškovice Williams z řemeslné Palírny Radlík, dosáhla v průměru výsledku 96 bodů. Porota ocenila především výraznou chuť ovoce. „Hrušky pro výrobu této pálenky nakupujeme speciálně v Lombardii, která je williamskami vyhlášená. Následně je všechny poctivě odšťopkováváme a kvasíme ve vinifikátorech. To je metoda, kterou většina lihovarů nevyužívá. Nám se ale osvědčila, protože díky ní můžeme hrušky kvasit při nižších teplotách a zachovat tak jejich intenzivní chuť,“ vysvětluje Kamil Kutina, masterdestilér Palírny Radlík s tím, že hruškovice tak chutí připomíná hruškový kompot.
Vítězná Hruškovice z Pálenky Radlík
Odborné komisi předsedal děkan Vysoké školy chemicko-technologické a předseda Unie destilatérů Karel Melzoch. „Letošní „Pálenka roku“ nám ukázala, že pálenky si vlastní soutěž rozhodně zaslouží. Je patrné, že jejich úroveň každým rokem stoupá. Zároveň můžeme vypozorovat, že současným trendem destilérek je posun k odrůdovosti, čistotě a také ke spotřebitelské líbivosti. Zkrátka i pálenky musí dělat lidem radost!“
Z celkem 179 ovocných destilátů si odnesli ceny v jednotlivých kategoriích zástupci z Palírny Kuželov za slivovici Horňácká duranice, z Palírny Radlík za Hruškovici Williams, z Destilérky Svach za destilát Jablkovice Zlatá, z Palírny Radlík za Vínovici z dubového sudu, z lihovaru Liqui B za Blatenskou višňovici, opět z Palírny Radlík za Třešňovici z Radlíku či morušovici Martenz. Velmi nečekané je podle J. Gottwalda vítězství meruňkovice od Rudolfa Jelínka, která se ve své kategorii řadí mezi finančně nejdostupnější pálenky.
Vůbec poprvé se na větším českém koštu objevila kategorie kdoulovice. „Zhruba před sedmi lety byly na českém trhu pouze dvě kdoulovice. Trh se však rozšiřuje tak rychle, že jsme letos mohli vyhlásit jejich samostatnou kategorii. Právem v ní zvítězila kdoulovice Kar LIQ, která má vůbec nejcharakterističtější možnou chuť, jemnou až mydlinkovou,“ vysvětluje J. Gottwald. I samotný lihovar Karl LIQ byl na koštu novinkou. Jihomoravská palírna, kterou založili teprve před rokem, se podobné soutěže účastnila vůbec poprvé. Přesto se jí podařilo ihned se probojovat mezi elitu. Kromě úspěšné kdoulovice zvítězila i se svou rynglovicí i v kategorii „ostatní slivoně“ a v celkovém hodnocení palíren skončila na předních příčkách. „Protože jsme opravdu malý lihovar, můžeme svým produktům věnovat maximální péči. To platí zejména o kdouloních, které jsou u nás dnes poměrně vzácné. My zpracováváme plody ze stromů zrajících na svazích Chřibského podhůří. Syrové jsou téměř nepoživatelné, ale všeobecně se traduje, že čím méně je ovoce chutné zasyrova, tím lépe chutná po zpracování,“ dodává Soňa Bolfová z Kar LIQu.
Vlastní kategorii dostaly i pivovice, tedy pálenky vyráběné z piva. Zlatá pivovice z Destilérky Svach podle J. Gottwalda dokládá postupnou kultivaci tohoto druhu alkoholu v České republice. Podle něj, zatímco za první republiky se pivovice vyráběla ze zkaženého piva, teď už pro lihovary připravují pivovary tzv. mladinu, což je polotovar i k výrobě piva.
Vítězná jablkovice od firmy Svach
V kategorii ginů pak v konkurenci 30 dalších zvítězil Summer gin od firmy Garage 22. Specifickou kategorii představovala také česká whisky. Ocenění za nejlepší destilát v této kategorii stejně jako vloni putovalo do Destilérky Svach. Její produkty skončily na prvním i třetím místě. Soutěže se účastnily i firmy se zajímavými produkty s názvem „New Make Spirits“, tedy budoucí whisky. Vítězem v této kategorii se stala Palírna Agnes. Oproti loňskému ročníku představili svoje výrobky i představitelé likérek. Úspěch zaznamenala Sudličkova ořechovka a Meruňkový likér ze Sudličkovy palírny, Višňová mandlovka z Hustopečské mandlárny, Zázvorový likér z Palírny Radlík a Lužická bylinná z Gallidistillery.
Organizátor Pálenky roku Jakub Gottwald, tajemník Unie destilatérů a zároveň majitel největšího prodejce tuzemských řemeslných destilátů, firmy Lihovárek.cz, vnímá akci jako možnost podpořit lokální lihovary, zlepšit reputaci pálenek v české společnosti a v neposlední řadě dát detailní zpětnou vazbu výrobcům. „Produkce i prodeje destilátů z řemeslných lihovarů se konstantně zvyšují. V uplynulém roce k tomu jistě přispěla i naše soutěž „Pálenka roku“. Loňskému absolutnímu vítězi, Vínovici z dubového sudu z Palírny Radlík, například vzrostly meziročně prodeje tři a půlkrát, vítězné slivovici z Palírny U Větrného mlýna Kuželov pětkrát a meruňkovici Svach dokonce dvacetkrát!“
Kuba Gottwald