Na výstavišti PVA EXPO PRAHA opět po roce chystají odborný KONGRES FOR GASTRO & HOTEL Již 1. listopadu se v Letňanech sejdou odborníci na veřejné hromadné stravování, zástupci oborových svazů a asociací či podnikatelé s unikátními koncepty.
Gastro obor v Česku se stále potýká s následky covidové pandemie a situace na trhu je pro mnohé podniky obtížná. Tak jako v jiných oborech, i do pohostinství vstupuje velmi neurčité téma udržitelnosti a jeho odraz v byznysu. „Programem letošního ročníku KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL bude nastínění způsobů, jak z udržitelnosti získat co nejvíc, aby byla pro provoz podniku maximálně přínosná,“ upozornila ředitelka kongresu Věra Špáňová.
Na jaké přednášky se mohou návštěvníci kongresu těšit? Po úvodním zahájení, se s moderátorem Vlastou Korcem se slova ujme český ultramaratonec a propagátor zdravého životního stylu Miloš Škorpil. Vystoupí také prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek s přednáškou „Limity zeleného provozu – kdy ještě dávají smysl?“.
Téma „Udržitelnost skrze rostlinné alternativy“ podrobně rozebere Tomáš Kofroň ze společnosti Green Heads, která si klade za cíl přinést nové, zdravější a zajímavé produkty na český trh. Zástupci společnosti EcoStep se ve svém příspěvku „ESG a úspora vody v gastronomii a hotelnictví“ zaměří na úspory vody a peněz a ekologii. Společnost zaujala nejen odbornou veřejnost v nedávné minulosti vývojem unikátního bezvodého pisoáru, který pomáhá i gastronomickým podnikům šetřit finance a lidskou sílu.
Ředitel rozvoje produktů a služeb firmy Dotykačka ČR Vladimír Sirotek se ve své přednášce ohlédne za vývojem gastronomie v posledních měsících. Jeho téma „Vítězové a poražení v gastronomii za uplynulý rok“ ukáže jaké příležitosti má obor před sebou.
Ve druhé části kongresu vystoupí také Maggie Škrabaha Dokupilová z Ministerstva životního prostředí s tématem „Komunitní energetika, aneb jak se může dotknout provozovatelů hotelů a restaurací?“ s douškou „Jak získat dotace?“. Klára Hálová z Mattoni bude hovořit na téma „Přírodní minerální vody v enviromentálních souvislostech“, tedy co jsou přírodní minerální vody dle definice.
Během dne se na pódiu Kongresového sálu v PVA EXPO PRAHA ještě vystřídají zajímavé přednášky, jako například „Den mezinárodní kuchyně“ od Asociace školních jídelen ČR, „Zero waste na talíři“ od Marcely Šimkové z Data Servisu nebo „Zažij, poznej a ochutnej Vietnam“ od Tung Nguyena z CZECH VIET. Více podrobností o kongresu najdete na www.kongresforgastro.cz.
Lucie Bártová