Ze slavnostního udílení ocenění Česká chuťovka
Už popatnácté mohou potravináři přihlásit svoje výrobky do již legendární soutěže a získat cenu „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka 2023“. Značka „Česká chuťovka“ totiž všem spotřebitelům srozumitelně sděluje, že potravinu, kterou takto odborníci ocenili, vyrobili nejen v Česku čeští výrobci, ale hlavně má vynikající chuť. Za ni ručí odborná hodnotitelská komise, složená z respektovaných odborníků, kteří ji podrobili pečlivému, nejen senzorickému zkoumání.
Mediální zkratkovitost někdy způsobí, že si lidé ani neuvědomují absurditu různých tvrzení. Mezi taková patří časté dělení potravin na zdravé a nezdravé. Zdravé přitom ale musí být všechny potraviny, uváděné na náš trh. Jinak by nevyhověly přísným legislativním a hygienickým požadavkům, na které dohlížejí nejrůznější státní dozorové orgány. Nezdravé a zdravé proto nejsou samotné potraviny, ale jejich konzumovaná množství. Tedy samotní lidé a jejich leckdy neobhajitelný apetit. Pro každého člověka je důležité, aby měl co nejpestřejší vyvážený jídelníček. Chuť je zkrátka tím, co u potraviny každý nejvíc subjektivně ocení. Chutné jídlo zlepší náladu, přičemž psychická pohoda je stejně důležitá jako fyzická kondice. Ne-li dokonce důležitější. Proto často hřešíme. Člověk s nadváhou by měl bohužel konzumovat méně tučná jídla, i když si na nich i méně pochutná. Tuk je totiž nositelem chuti. To ovšem neznamená, že by byl nezdravý. Nezdravé je pouze jeho množství a stav lidského organismu.
Vysokou prestiž značce ČESKÁ CHUŤOVKA zajišťuje od počátku to, že ji uděluje zcela nezávislá hodnotitelská komise renomovaných potravinářských odborníků, kteří vznik soutěže před 15 lety iniciovali a stále dbají na její objektivitu a regulérnost. Nad 15. ročníkem soutěže o značku „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka 2023“ převzala i letos odbornou garanci renomovaná Vysoká škola chemicko-technologická v Praze společně s VOŠ, Gymnáziem, SPŠ a SOŠ PODSKALSKÁ, kde budou na podzim opět probíhat i veškerá hodnocení přihlášených výrobků. Odborným patronem soutěže je rektor VŠCHT prof. Dr. RNDr. Pavel Matějka.
Prozíraví výrobci proto stále častěji přitahují pozornost spotřebitelů ke svým výrobkům tím, že vysoutěžená loga ČESKÁ CHUŤOVKA a DĚTSKÁ CHUŤOVKA uvádí ve své propagaci a umísťují je i přímo na obal výrobku. Všechny úspěšné potraviny si navíc mohou spotřebitelé jednoduše vyhledat i na webu www.ceskachutovka.cz .
Značku ČESKÁ CHUŤOVKA získalo dosud celkem 226 českých firem pro 1516 svých výrobků a DĚTSKOU CHUŤOVKU 98 českých výrobců pro celkem 241 potravin. Význam obou značek pro české spotřebitele nyní ještě vzrůstá v souvislosti se současnou ekonomicky nepříznivou situací, kdy spotřebitelé musí mnohem více zvažovat, za co konkrétně své peníze vydávají. Kvalita potravin by měla převážit nad jejich kvantitou, protože až 20 % potravin v našich domácnostech nespotřebujeme a vyhodíme do popelnic. Kritérium vynikající chuti potravin je i z těchto důvodů bezesporu jedním z nejdůležitějších, protože chutné potraviny tak lehce nevyhazujeme. Značku DĚTSKÁ CHUŤOVKA bude již potřinácté udělovat dětská porota, složená z členů Dětské tiskové agentury, studentů 1. ročníku střední potravinářské školy „PODSKALSKÁ“ a žáků ZŠ Londýnská v Praze 2. Jen výrobky, označené touto značkou, se mohou chlubit tím, že si ji vysoutěžily v senzorickém testování přímo dětmi a odrážejí tak věrně specificky dětské chuťové preference. V neposlední řadě se organizátoři snaží propagací této značky podpořit zájem mladé generace o uplatnění v potravinářských oborech.
Patnáctý ročník soutěže proběhne pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, prezidenta Agrární komory Jana Doležala a nově i prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy. Předávání ocenění se uskuteční v Národním zemědělském muzeu v Praze 2. listopadu 2023. I letos se počítá s tím, že tři něčím výjimečné výrobky získají „Cenu novinářů – Česká chuťovka 2023“. V pořadí již třináctá výrazná osobnost českého potravinářství bude slavnostně poctěna titulem „Rytíř české chuti“. Uzávěrka přihlášek výrobců do letošní soutěže je 14. září. 2023. Více na www.ceskachutovka.cz
Josef Sléha