Dozlatova upečená husa, knedlíky, zelí a další speciality, jako je například kaldoun, to jsou gurmánské komponenty, ze kterých se neodmyslitelně skládá menu svatomartinských hodů. Stejně jako po celé republice, žije tato tradice také na Budějovicku.
Tradiční pečenou husu si na svatého Martina nenechá ujít většina Čechů. I budějovičtí restauratéři si na husí týden nachystali to nejlepší ze svých receptů. Nabídka láká také přespolní, kteří si dopředu rezervují v jihočeské metropoli pobyty. Týden od 7. do 13. listopadu nebude sice pro husy úplně veselý, ale naopak šťastní budou všichni milovníci dobrého jídla. V období kolem svátku svatého Martina se totiž v restauracích skloňuje jediné slovo, a to husa. Tradiční Svatomartinské husí menu naplánovala také řada jihočeských restaurací. “V tuto chvíli máme na seznamu asi sedmnáct restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily Svatomartinskou nabídku,” uvádí ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský. (Seznam zmíněných restaurací najdete na webu bit.ly/husa2022)
Původ připravované drůbeže je stále častěji důležitým tématem pro řadu restauratérů. Suroviny z lokálních zdrojů, drůbež nevyjímaje, používá například známá budějovická restaurace Klika Kitchen. Svatomartinské dobroty připravují podle rodinného receptu už více než deset let. “V nabídce bude tradiční pečená husí čtvrtka, ale také husí kaldoun, paštika, knedlíky plněné husím masem a nesmí chybět ani lokše s trhaným masem. Husy jsou z volného chovu od manželů Tůmových z Chelčic.,” popisuje nabídku majitel restaurace Petr Klika. Speciální husí menu a suroviny z místních zdrojů najdete také v nabídce nedávno zrekonstruované Restaurace Zvon, která sídlí přímo na Náměstí Přemysla Otakara II. v srdci Českých Budějovic. Generální manažer Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný dodává: “Husu konfitujeme v sádle a pečeme přes noc až 14 hodin. Podáváme s domácími žemlovými knedlíky a bramborovými drbáky se švestkovým červeným zelí a husím jus. Naše recepty vychází z tradice česko-vídeňské kuchyně.”
Tady se k huse pije pivo!
Ke svatomartinské huse se běžně podává mladé víno aktuálního ročníku. To by však Budějovice nedostály své pivovarské tradici. Proto zde často k huse dostanete půllitr řízného ležáku, jak potvrzuje vyhlášená pivnice Masné krámy. “V naší nabídce samozřejmě nechybí mladé víno, ale stejně dobře se k huse hodí také Budvarský ležák, který tabuli perfektně chuťově doplní,” říká Tomáš Olejník, vedoucí gastro oddělení Budějovického Budvaru, n.p., který pivnici provozuje. Stejnou kombinaci najdete také v podnicích, které si vlastní pivo vaří. Jde například Minipivovar Kněžínek, Solnici či Krajinská 27.
Svatomartinský týden láká také turisty, kteří si rezervují pobyty a kombinují dobré jídlo s návštěvou oblíbených památek. “Je to ideální příležitost vychutnat si nejen krásy jižních Čech, ale také dobroty, které naše destinace nabízí. Mimosezóna na Budějovicku přímo vybízí k pohodovému pobytu a odpočinku od každodenních strastí,” uvedl možnosti Tomáš Polanský.