Zde probíhalo soutěžní klání
Prestižní mezinárodní kuchařskou soutěž Aramark International Chefs’ Cup v Praze vyhrál německý tým. Češi skončili druzí. Organizátorem mezinárodní soutěže, která v minulých letech proběhla v Londýně či v Barceloně, je mezinárodní společnost Aramark, která zajišťuje firemní stravování pro velké společnosti po celém světě. Letos se u nás konal 6. ročník soutěže.
Šéfkuchař Jiří Malina se svou pomocnicí Romanou Flídrovou vybojoval pro Česko skvělé druhé místo. Toto vysoké umístění je pro nás v historii soutěže nejlepší, a navíc získané na domácí půdě. Jiří Malina pracuje v Aramarku na pozici "létajícího šéfkuchaře". Ten má pod sebou nastavování procesů v restauracích, primárně v moravském regionu. Zároveň je také šéfcukrářem a držitelem bronzové medaile z kulinářské soutěže ve Stuttgartu. A jaké kreace předvedl náš tým na talíři? Na začátek porotcům předložili candáta s pečenou řepou, koprovou smetanou a jablky, poté následovalo hrachové pyré s tvarohem s pečenými lískovými ořechy, rajčátky a parmazánovým crumble. Jako hlavní chod podávali pečený srnčí hřbet s pečeným celerem a kroketami plněnými slaninou.
J. Malina a R. Flídrová
„Český šéfkuchař Malina, který skončil jako druhý, příjemně překvapil. Nejvíce mě zaujal jeho čokoládový desert, tedy krém z hořké čokolády, s malinami, malinovým gelem, vanilkovou espumou a limetkovými pusinkami,“ popisuje své dojmy ze soutěže jeden z porotců, známý šéfkuchař Marek Fichtner.
Zlatí kuchaři - Henning Hartwig (první zprava) a Attila Bakony
Vítězem celého klání se, podle porotce Marka Fichtnera i díky zkušenostem z michelinských restaurací, stal právem německý šéfkuchař Henning Hartwig, který se svým pomocníkem Attilou Bakonym představil mezinárodní porotě kreativní menu s velkým překvapením v podobě vegetariánského foie gras s malinou, brioškou a řeckým jogurtem. Jako druhý předkrm podával candáta s květákem, a protože základní suroviny byly pro všechny stejné, na hlavní chod připravil pečený srnčí hřbet s dýní, ořechy a sýrem. „Jsem šťastný, že jsem dokázal vyhrát a obhájit tak výhru pro Německo. Je to skvělý výsledek nejen pro mě, ale i pro mého kolegu v týmu, Attilu Bakony. Chtěl bych ale také poděkovat českému týmu za zorganizovanou parádní soutěž. Vracíme se domů nejen se zlatou medailí, ale také s krásnými zážitky a novými kamarády,“ komentoval svůj úspěch vítěz soutěže Henning Hartwig. Na třetím místě se umístil tým LATAM - region zastupující Chile, Argentinu a Mexiko, který vedl šéfkuchař Guillermo Nhicolas Hurtado Oses a pomocníkem byl Alejandro Andrés Ponce Opazo.
Hlavní chod vítězného německého družstva
V letošním ročníku soutěžilo devět týmů, kuchaři zastupovali následující země či regiony: BeLux - Belgie a Lucembursko, Česká republika, Irsko, Velká Británie a Kanada, Německo, Španělsko, Jižní Korea, LATAM - Chile, Argentina a Mexiko. Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramark zhodnotil soutěž slovy: „Poprvé v Praze. A také poprvé po dlouhé pauze, kdy jsme se stýkali jen přes konferenční hovory. Jsem moc rád, že jsme zahraničním kolegům ukázali, že umíme takové akce udělat na špičkové profesionální úrovni. Ale nejvíce jsem hrdý na náš soutěžní tým, který dokázal vybojovat fantastické druhé místo!“
Hlavní chod českého družstva
O vítězi rozhodovala mezinárodní porota, sestavená ze známých kuchařů a kulinárních odborníků z České republiky i ze zahraničí. Nechyběla v ní řada tuzemských kuchařských celebrit, mimo jiné Radek David a Marek Fichtner. Ze zahraničních porotců můžeme zmínit michelinského šéfkuchaře Jörga Leroye či peruánskou kuchařskou hvězdu Juana Danila.
Sabina Bergmanová