Vinice firmy Perceval
Společnost Wine 4 Trade uspořádala již po čtvrté v hotelu Alcron degustaci vín z různých regionů Francie. Navzdory covidovým omezením se ochutnávka opět setkala s velkým úspěchem.
Představilo se celkem 11 vinařství a prodejců, Z jihovýchodní oblasti to byla Domaine des Maouries Víno Les Orchis de Pyren je výsledkem směsi přírodních prvků a přísného výběru vinic starých 60 let. Na pozemcích se daří divokým orchidejím. Je to silné víno s vůní černého ovoce (černý rybíz, ostružiny) Les Orchis de Pyren 2018 získalo dvě hvězdy v Guide Hachette 2021.
Oblast Bordeaux zastupoval Chateau Touloze a Vintages. Chateau Touloze byl jedním ze sídel krále Jindřicha IV. Nemovitost ve své současné podobě, odpovídá tomu, co zbylo z rozsáhlého vinařství na více než 70 ha, po francouzské revoluci. Vinice byla kompletně restrukturalizována v roce 1986. Na 35 hektarovém terroir Graves de Vayres je víno pěstováno udržitelným způsobem, dominantní odrůdy jsou Merlot a Cabernet. Vína z nejstarších vinic koncentrovaná a mohutná, zrají v sudech (600 l) z francouzského dubu. I u nejmladších vinic je preferováno zrání v dřevěných sudech. Vyrábí zde také špičková vína z Bordeaux pod názvem Le Maine Martin. VINTAGES je nezávislý a renomovaný obchodník s vínem v Bordeaux založený před více než 25 lety. V průběhu let si společnost vybudovala úzké vztahy s více než 250 Châteaux v Bordeaux a Grand Cru Classés. Při obratu 8 milionů euro v roce 2017 činil export do Evropy a Asie 15% výroby. Cerise Cannelle je exportní oddělení několika rodinných vinařství nabízející charakteristická řemeslná vína z ekologického, biodynamického nebo udržitelného zemědělství. Specializuje se na jižní Francii jako poctu její široké škále označení nabízející vynikající vína. Portfolio zahrnuje i vína z velkých oblastí, jako je Bordeaux, údolí Rhony a řadu Premier Cru Champagne. Malé vinařství Domaine Gilles Guerrin ve vesnici Vergisson v oblasti Bourgogne obhospodařuje 13 ha vinic. Třetí generace majitelů vyrábí pouze bílá vína rozdělená do 3 apelací: Mâcon-Vergisson, Saint-Véran a Pouilly-Fuissé.
Z oblasti Languedoc Roussillon bylo přítomno Vinařství Domaine de Rombeau a VignoblesVellas. Vinaři 7 generací rodiny La Fabrègue od roku 1850 budovali Domaine de Rombeau Dnes je zhruba 100 ha vinné révy domovem jak odrůd typických pro tento region, tak odrůd hroznů z jiných regionů, které se dokonale aklimatizovaly. Některé odrůdy vinné révy v Domaine patří k nejstarším v regionu, jako je Grenache, která je stará 65 let, a Syrah, která existuje již více než 25 let. Snížení používání chemických přípravků na ochranu rostlin přirozeně vedlo vinaře k přechodu na ekologické zemědělství v roce 2008. V současné době se 25 % révy pěstuje ekologicky. Vignobles Vellas obhospodařuje vinice o rozloze 200 hektarů na 9 statcích. Kromě toho mají více než 1000 hektarů obilovin, pastvin a olivovníků a chov 1200 býků a koní z Camargue. Většina vinic je obhospodařována ekologicky. Charakteristickým znakem Vellas je práce na vinici s cílem zdravých hroznů, sbíraných v optimální zralosti, aby se z nich stala červená vína bohatá na ovoce, koncentrovaná, intenzivní, s gurmánským závěrem. Vyrábí i bio vína a tzv. bez siřičitanová vína.
Savojsko
Vinařství Pascal Perceval dnes pracuje ve výjimečné oblasti Savojska ve francouzských Alpách. Průměrné stáří vinné révy je 30 let a některé vinice jsou staré i přes 80 let. AOC Vin de Savoie bylo uznáno v roce 1973. Minimální hustota vinné révy je 5000 keřů na hektar. Vzdálenost mezi révou na řádku je minimálně 80 cm. Když François Perceval v roce 1910 zakládal farmu na svazích Combe de Savoie, nevěděl, že plodem jeho práce se o čtyři generace později stane vinice Vignobles Perceval o rozloze 54 hektarů vinné révy. Jeho syn Jean-Baptiste a jeho vnuk Guy rozšířili panství a neustále zlepšovali kvalitu zde vyrobeného vína. Dodržování pravidel každoročně kontroluje komise odborníků. Vinice je založena na stráních, na starých ledovcových morénách nebo na suti. Vyrábí rovněž bio vína a tzv. bez siřičitanová vína, obsahující pouze malé množství přírodních siřičitanů. Tato přírodní vína mohou být skladována při maximální teplotě 15 °C. Jelikož není fixována vstupy, příliš vysoká teplota by mohla znovu aktivovat kvašení. Červené víno AOP Mondeuse sulfites free získalo ocenění v Guide Hachette 2021. V Savojsku v je více než 2200 hektarů vinic, ročně se prodá více než 16 milionů lahví s obratem více než 52 milionů EUR.
Starý vinný sklep savojské firmy Pascal Perceval
Theatre du vin sídlící ve Štrasburku obchoduje s vínem, tvoří a organizuje vinařské akce. Je to skupina profesionálních someliérů. Jejich odbornost, smysl pro služby a znalost produktu jsou důvodem, proč si v průběhu let vybudovali pověst a loajální vztahy se svými dodavateli a zákazníky. Rozhodli se pro nový typ klasifikace, nikoli podle regionů, vína jsou uspořádána podle jejich vlastností a typičnosti. Tak jsou Languedoc, Rhône a Loire harmonicky spojené.
Víno Remanilia vytvořila skupina 8 menších vinařů, propagují vína z Provence. Vyhledali pravé vinice, „mimo vyšlapané cesty“, které vytvářejí nezapomenutelný zážitek pro každého milovníka vína.
Region Armagnac v Gaskoňsku prezentoval Chateau Saint Aubin. V obci Réans vlastní 200 hektarů, z nichž 50 tvoří vinice tvořené přibližně deseti odrůdami vinné révy. Stavba Saint-Aubin skončila v roce 1296. Château de Saint Aubin má dlouhou historii, kartuziánský klášter patřil v 16. století, budoucímu králi Francie Jindřichu IV. Zdejší vinařská oblast je přezdívaná „Malé Toskánsko“. Údolí a cypřiše, měkké světlo, epické příběhy, jako u Tří mušketýrů, s Pyrenejemi jako kulisou. Vinice Saint-Aubin je ideální pro víno na výrobu armagnacu. Saint-Aubin Armagnac se vyrábí v nejrenomovanější a nejprestižnější oblasti Gaskoňska: Bas-Armagnac. Ve specifikaci AOC (appellation d'Origine controlée), se pro Armagnac uvádí deset odrůd hroznů. Pouze čtyři odrůdy révy vinné mají skutečně reprezentativní provozovnu: Ugni Blanc, Baco Blanc 22 A, Folle Blanche Piqueboult a Colombard. Hrozny lisované ihned po sklizni procházejí přírodní vinifikací. Přidávání síry je zcela zakázáno.
Jaromír a Věra Hamplovi Foto: Archiv wine 4 trade, V. Perceval, Hampl