Posledních několik let žil Martin Šibal s rodinou ve Spojených státech, kde chtěl rozjet český pivovar. Potkal se tam ale se stejně postiženým kolegou, Jiřím Sojkou, a z tohoto setkání vznikl nápad postavit pivovar s nezvyklým názvem „Moravia and Lucky Bastard“ v Brně Medlánkách. Tam začali vařit svrchně kvašená piva.
U nás, v Česku, kde pivovary produkují především spodně kvašené ležáky, to může znít divně, ale historicky jsou zmíněné svrchně kvašené nápoje daleko starší než česká klasika. Navíc k těm z Medlánek během roku ještě obvykle přibyde nějaká sezónní záležitost, speciál, který chuťově vybočuje z už tak zajímavého standardního portfolia.
Po manažerské stránce se M. Šibal pivovaru ujal v lednu 2020. Přestože po celou dobu jeho nástupu, situaci komplikuje Covid, tak v Brně udělali poměrně dost práce. „O polovinu jsme zvýšili výstav, zahájili plnění piva do plechovek, zavedli další novinky, a dokonce vyrobili parfém pro muže s názvem Lucky Bastard. Také se nám podařilo navýšit počet hospod, kde jsme na čepu a rozšiřujeme spolupráci s celou řadou významných obchodních partnerů,“ tvrdí nynější předseda představenstva.
Sládek pivovaru Martin Hrubeš, je také zajímavá osobnost. V letech 2005-2006 v Gruzii po občanské válce tu vařil pivo. Asi to bylo hodně divoké, protože mnoho lidí mělo u sebe zbraň a město hlídala armáda. Následně pracovně projel Arménií, Kazachstánem, Ruskem a Austrálií. V mezičase v Česku postavil a zavedl na trh několik minipivovarů a jednu destilérku. „U nás nelpíme na tradicích nebo zažitých postupech. Naopak máme rádi moderní technologie,“ vysvětluje,“ pokud se použijí správným způsobem, je jejich přínos vždy pozitivní. Přesto, většina práce u nás je čistě ruční, řemeslná. Srdcem pivovaru je 3000 litrová varna z nerezové oceli a 17 nerezových, individuálně chlazených, tanků pro kvašení a zrání piva o celkové kapacitě 1120 hl. V tancích udržujeme teplotu trochu vyšší než většina českých pivovarů. Tak to mají svrchně kvašená piva ráda. Stejně tak nemáme potřebu výrobu piva jakkoli urychlovat. Pivo si u nás poleží i v sezóně nejméně jeden měsíc. Vše chce svůj čas.“
Pod značkou Lucky Bastard naleznete chuťově zajímavější pivní styly svrchně kvašených piv s názvy Blond 11%, Oktagon 13%, India 15% a Siciliano 17%. „Příznivci piva se dají obecně rozdělit na příznivce českého, plzeňského stylu piva a pak na ty, kteří rádi zkouší něco nového. To je především mladá generace,“ dodává vrchní sládek. Portfolio značek Moravia a Lucky Bastard se podle stupňovitosti pohybuje od 10 % po 17 %. Mezi zákazníky jsou velmi oblíbené Punkevní a Blond ( www.lucky-bastard.cz )
Antonín Karoch, foto: Petr Brodecký