Marketingový ředitel Chateau Valtice D. Šťastný před slavnostním přípitkem
Legendární pražskou vinárnu Tři Grácie po čase opět čerstvě otevřeli. Místo, které patřilo po desítky let k povinným zastávkám pražských milovníků dobrého vína, je zpět v plném lesku. Nabízí kvalitní moravská vína především z vinařství Château Valtice a Vinařství Kovacs.
Vinárna Tři grácie byla v Praze ve své době velice populární. Při pořádání ochutnávek vín se tu střídali znamenití someliéři, včetně Antonína Šťastného, otce a nejstaršího z trojice majitelů známého jihomoravského vinařství Château Valtice. Nechyběli ani proslulí milovníci vín, jako byli tehdy herci Petr Štěpánek či Radovan Lukavský. Posledně jmenovaný charismatický herec miloval především prestižní akci, jako byla kdysi „Velká degustace moravských vín“. Tu ve vinárně Tři Grácie od roku 1974 pořádaly právě Vinné sklepy Valtice. Tehdy byla mimochodem jejich vlajkovou lodí trojice tamních vín s názvem Tři grácie. R. Lukavský se za svého života zúčastnil všech těchto koštérských večerů s valtickým vínem. I když zrovna hrál večer v Národním divadle, neopomněl se předtím zastavit na několik skleniček. Navštívil tak neskutečných 44 ročníků (1964-2007). Znovuotevření vinárny Tři Grácie dne 5. října oslavili slavnostním přípitkem herečky Zlata Adamovská, Ilona Svobodová a Anežka Rusevová, které společně účinkují ve hře Tři grácie z umakartu v divadle Studio DVA.
Interiér vinárny
A nejde jen o víno, ale i zajímavý jídelní lístek. Gastronomický provoz podniku zajišťuje cateringová společnost Vyšehrad 2000. Labužníci jistě ocení hovězí carpaccio s tatarskou omáčkou, tatarák z marinovaného lososa či husí játra, připravená na červeném víně. V nabídce je ovšem i steak z vyzrálé roštěné, brynzové halušky či pečený candát. Menu připravil tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Petra Řepáska.
Video z doby, kdy zde A. Šťastný pořádal proslavené ochutnávky valtických vín
Výtečná moravská vína mají jako kdysi pocházejí z vinařských sklepů Chateau Valtice a Vinařství Kovacs. Za zmínku stojí kupříkladu skvělá Pálava i tradiční špičové odrůdy z okolí Mikulovska a Valticka. Mezi ně zdela jasně patří Ryzlink Vlašsky, Rýnský nebo Sylván. Rodina Šťastných ale nabízí i rarity, jako například oranžová vína z arménských amfor (kvevri) nebo výjimečné červené cuvée, s názvem „Velká Morava“, připravené ve stylu vína Bordeaux, které po určitou dobu leželo ve francouzských barrique sudech a pochází z odrůd Cabernet Cauvignon, Frank, Merlot a Petit Verdot. Více informací najdete na www.trigracie.cz.
Sabina Bergmanová
Kouzelný výhled z oken vinárny