Soutěž klade velké nároky především na fyzičku
Vyběhnout s deseti načepovanými půllitry ze sklepa až do prvního patra restaurace U Pinkasů, to čeká soutěžící výčepní v netradičním závodu, který organizátoři trefně nazvali „Pinkasova noční můra“. Letos se konal již jedenáct ý ročník. Do jednoho z nejoriginálnějších pivních závodů světa se zapojili výčepní z českých i zahraničních restaurací.
Dvacet šest výčepních z celé České republiky i ze zahraničí se 5. října sešlo v pražské Restauraci U Pinkasů k jedenáctému ročníku Pinkasovy noční můry. Cílem závodu je za co nejkratší čas načepovat 10 půllitrů piva a vyběhnout s nimi 41 schodů ze sklepa do prvního patra. Kromě rychlosti hodnotí odborná porota i kvalitu doneseného načepovaného piva. Závod výčepních se poprvé běžel v roce 2010 na počest Jakuba Pinkase. Ten v roce 1843 učinil zásadní krok pro zvýšení kvality čepovaného piva. „V té době se pivo čepovalo do džbánu, ze kterého si ho hosté u stolu nalévali do sklenic. Jakub Pinkas ale začal čepovat přímo do půllitrů ve sklepě, odkud je následně obsluha vynášela hostům. Ze sklepa, kde bylo pivo u ledu, běhali do prvního patra, čímž zdolávali 41 schodů. Za celodenní směnu překonali až pětadvacet tisíc schodů. Díky tomuto novému způsobu servírování dostávali hosté pivo vychlazené a čerstvé,“ připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující Restauraci U Pinkasů.
Běh s deseti půllitry piva není žádná legrace
Letošní 11. ročník soutěže „Pinkasova noční můra“ se konal 5. října. Právě v tento den roku 1842 totiž uvařil sládek Josef Groll v Plzni první várku proslulého plzeňského ležáku, který brzy ovládl celý pivní svět. Výčepní běželi jako za starých časů s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa do prvního patra pražské restaurace. „Oceňujeme a vážíme si každého, kdo se snaží podávat hostům naše pivo v té nejvyšší kvalitě. I proto neustále učíme výčepní, jak se o pivo správně postarat, jak ho načepovat. Bez jejich zájmu a nadšení by ale naše snaha byla marná. Dá se říct, že výčepní od Pinkasů byli v této oblasti vzory pro ostatní už v 19. století. Proto vnímáme soutěž především jako ocenění poctivých výčepních, kteří dokázali zajistit skvělou kvalitu piva i v nelehkých podmínkách,“ vysvětlil Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Zúčastnění brali soutěž velice vážně
Do soutěže se letos zapojili kromě tuzemských i výčepní z Velké Británie, Německa, Polska, Rumunska, Maďarska, Švédska a Korey. Všichni se snažili doběhnout co nejrychleji a s co nejlépe načepovaným pivem. Kvalitu naservírovaného piva letos hodnotila tříčlenná odborná porota v čele s emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou. Vítězem letošní soutěže se stal Igor Kolivoško z restaurace Červený Jelen v Praze. „Děkuji všem za tuto soutěž i za skvělou organizaci. Moc jsem si to užil. Účastním se Pinkasovy noční můry už několik let a jsem šťastný, že jsem letos vyhrál. Pro mě je to splněný sen. Moje další meta, které chci dosáhnout, je už jen vítězství v soutěži Master Bartender,“ říká vítěz soutěže. Kromě poukazu do e-shopu Plzeňského Prazdroje, poukazu na konzumaci v Restauraci U Pinkasů a 50 l sudu piva Pilsner Urquell se mu dostalo cti a zvěčnění jména na kožené výčepní zástěře, která visí v horním patře restaurace vedle výčepu. Na ní najdete jména všech vítězů předešlých ročníků.