Dort čokoládový de luxe k 25. výročí
K oslavě 25. roku hypermarketů Globus na českém trhu vymysleli a vyrobili pro zákazníky tamní pekaři a cukráři hned dvě zajímavé produktové novinky. Jde o ručně karbovaný pšeničnožitný chléb a čokoládový dort s náplní ganache. Jde o výrobky, které vyžadují velkou zručnost a velmi kvalitní suroviny.
První hypermarket Globus otevřeli v Česku před 25 lety v Brně Ivanovicích. Dnes jich je u nás celkem patnáct. Vedle toho, že prodávají velmi široký sortiment zboží, zároveň vyrábí i vlastní potraviny. V každém Globusu je skutečná pekárna, cukrárna, řeznictví, uzenářství a restaurace s profesionální kuchyní. Tím, že každý z patnácti hypermarketů Globus má vlastní potravinářskou výrobu, zdejší potraviny respektují chutě zákazníků v daném regionu. K oslavě 25. výročí hypermarketů Česku se rozhodli tamní pekaři připravit nový speciální chleba a cukráři zase vyrobit bohatý čokoládový dort. V obou případech jde o spojitost s českou tradicí a chutí. „Kvasový chléb je klasikou české pekařské výroby. Jak jinak tedy oslavit významné výročí než tím, že zákazníkům nabídneme další kvalitní chléb. Tentokrát jde o oválný bochník. Po obvodu je karbovaný, tedy ozdobený ručními zářezy. Zároveň je štrejchovaný, což znamená, že ho naši pekaři ihned po vytažení z pece potřeli pomocí pekařského štětce vodou, aby se kůrka zatáhla a získala lesk. V receptuře nechybí oblíbený český kmín,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekáren a cukrářství Globus. Zdejší pekaři vyrábí od základu přes šedesát druhů pečiva, mezi nimiž nechybí několik druhů chlebů z vlastního žitného kvasu i pečiva fit, které splňují moderní trendy stravování.
Pozadu nezůstávají ani cukráři a cukrářky. Jak se za dobu působení ukázalo, Češi milují čokoládové dorty a pravou šlehačku. Proto v tomto případě oslavy výročí připravili speciální čokoládový dort s lesklou zrcadlovou polevou. Po stranách mají mandlový posyp a nechybí ani česká šlehačka. Dort bohatě naplnili její tmavou variantou, připravenou metodou ganache. „Tento dort je už pokročilým cukrářským uměním. Jeho výroba časově náročná. Trvá celé dva dny právě kvůli zmíněné polevě. Jak je u nás pravidlem, vše je od základu ručně zpracovali naši cukráři,“ dodal Pavel Meduna. Poslední rekonstrukce pekáren umožnila nahlédnout zákazníkům přímo do pekařské výroby. Přímo z prodejní plochy mohou pozorovat, jak pekaři dělají chleby i další pečivo. To, co již nevidí, je silo za hypermarketem, které obsahuje 16 tun žitné a pšeničné mouky. Ta pochází z nejbližšího regionálního mlýnu a je základem pro výrobky, které v Globusu ručně podle řemeslných pravidel vyrábějí pekaři a cukráři již 25 let.
Lucie Kovandová