Sabina Bergmanová
Nová centrální kuchyně společnosti ŠKODA AUTO byla otevřena letos na jaře a je současně největší a nejmodernější kuchyní závodního stravování nejen v České republice, ale i v rámci Střední Evropy. Její denní výrobní kapacita je až 35 tisíc pokrmů a svým gastrotechnologickým vybavením, efektivitou a vysokými standardy hygienické bezpečnosti patří k absolutní špičce. Současný poskytovatel závodního stravování spol. ARAMARK, kterého znají v mnoha velkokuchyních po celé republice, překvapil zaměstnance firmy ŠKODA AUTO začátkem září neopakovatelným zážitkem.
Společnost Aramark, s.r.o., založená v roce 1992, patří se svými více než 120 restauracemi, kde denně připraví na 120 000 jídel, mezi největší poskytovatele stravovacích služeb v České republice. Zaměřuje se především na firemní stravování (např. ŠKODA AUTO, Allianz, Toyota, Siemens, Continental, Uniqa atd.), ale stravovací služby zajišťuje i pro významné nemocnice nebo Armádu ČR. Poskytuje také komplexní cateringové a kavárenské služby. Ve stravovacích službách zaměstnává více než 2500 zaměstnanců. Aramark je držitelem ocenění Czech Superbrands Business Award 2021.
V týdnu od 6. do 10. září se V Mladé Boleslavi se vystřídali šéfkuchaři špičkových pražských restaurací a připravili pro místní strávníky na oběd své vyhlášené a oblíbené speciality. Osobně je uvařili a vydali jedni z největších českých kuchařských celebrit, a to Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David a cukrář Lukáš Skála.
Jan Punčochář uvařil cibulačku s modrým sýrem a variaci koprové omáčky s telecím masem. Následující den ho vystřídal „Masterchef“ Marek Fichtner se svojí polévkou z pečeného květáku a kroketami z kančího masa s bramborovými plackami. Radek David se pochlubil svou fazolovou polévkou ochucenou uzenou paprikou a krkovicí se špenátem podávané s houbovými knedlíky. Populární cukrář Lukáš Skála na konci týdne vykouzlil mákem plněné knedlíky s višňovou omáčkou. Pětici ikon české kulinářské scény doplnil hlavní šéfkuchař Aramarku, manažer Národního týmu kuchařů, Tomáš Konopka. Ten připravil zeleninový krém s medvědím česnekem a hovězí líčka s kedlubnou na smetaně.
Šéfkuchaři jídlo nejen uvařili, ale také ho zaměstnancům společnosti ŠKODA AUTO osobně vydali. Speciality vyhlášených šéfkuchařů měli k dispozici místní zaměstnanci ve všech restauracích ŠKODA AUTO v dostatečném množství pro všechny strávníky. Alespoň si mohli udělat představu, co dovedou tito fachmani ve svých restauracích a kuchyních.