Jaromír a Věra Hamplovi, foto: Archiv ČMSM, Madeta
Mléko a mléčné výrobky patří bezpochyby mezi nejzákladnější potraviny, ve kterých se skrývají nejcennější nutriční komponenty, významné pro naši výživu a zdraví, nebo chcete-li normální život a vývoj. Z podnětu Mezinárodní mlékařské federace (IDF – International Dairy Federation) a Světové zdravotnické organizace (WHO) se proto slaví již od roku 1957 každoročně 1. června Světový den mléka
Jsou to zejména cenné mléčné bílkoviny, podporující tvorbu a udržování svalové hmoty, mléčný cukr laktóza, který je důležitý pro trávení a napomáhající organismu vstřebávat minerály. Lehce stravitelný a chutný mléčný tuk zase dodává organismu potřebnou energii. Určitě nelze zapomenout také na 87 % vody v mléce, udržující rovnováhu tekutin v organismu. Zejména je u mléka a mléčných výrobků potřeba zdůraznit přítomnost vitamínů a minerálních látek, především vápníku, který má zásadní význam pro utváření silných kostí a zdravých zubů. Mezi vitaminy je potřeba zmínit vitaminy skupiny B, které jsou tolik důležité pro metabolismus a fungování nervového systému.
Jak nejlépe si připomenout tento svátek mlékařů než představením nových mléčných výrobků? Českomoravský svaz mlékárenský po roční koronavirové přestávce proto zorganizoval v pořadí již 18. ročník celorepublikové soutěže o „Mlékárenské výrobky roku 2021“ a „Novinky roku 2021“. Zájem o soutěž byl tento rok maximální a celkem 19 mlékárenských podniků do soutěže přihlásilo 73 výrobků, mezi kterými bylo 54 novinek. V ČR je nyní 33 mlékáren. Absolutním vítězem „Mlékárenského výrobku roku 2021“ se stal „Sýr na pánev klasik“ z jihočeské Madety. Pro velký zájem jej Madeta vyrábí 50 t týdně. Polabské mlékárny získaly zase v soutěži největší počet ocenění.
Pandemický rok 2020 přinesl zásadní změnu spotřebitelského chování a návyků. Opatření vedoucí k uzavření segmentu food-service, tedy i gastronomie, znamenaly významný propad tržeb v tomto odbytovém kanálu (v některých případech až o minus 80 %), naopak docházelo k posilování maloobchodního prodeje a podstatně zvýšenému vaření a přípravě jídel v domácnostech. Maloobchodní trh se zvýšil natolik, že v podstatě téměř eliminoval propad z gastronomie. Tato tendence je celosvětová. Ve spotřebě mléčných výrobků tedy paradoxně covid pomohl. Za loňský rok narostla spotřeba mléka a mléčných výrobků z 249 kg v roce 2019 na 262,5 kg na osobu v roce 2020. Jedná se tedy nárůst o 5,4 %. Jde o historicky nejvyšší spotřebu v České republice v tomto sortimentu. Česko se tak přiblížilo k průměru Evropské unie, který činí 265 kg a je především ovlivněný vysokou spotřebou sýrů v západoevropských zemích.
Hodnocení samotné soutěže proběhlo na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky Vysoké školy chemicko-technologické dne 25. května a soutěžní výrobky hodnotilo celkem 15 nezávislých porotců z Výzkumného ústavu mlékárenského, VŠCHT Praha, Mendlovy univerzity Brno, Jihočeské univerzity, Potravinářské komory České republiky a Českomoravského svazu mlékárenského. Při hodnocení se posuzovala celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné legislativy.
U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a přínos použitého obalu pro životní prostředí. Celkově se soutěžilo ve 14 kategoriích. Nejvyšší počet soutěžních výrobků patřil tentokrát kategorii jogurtů, tedy celkem 14, a dále kategorii tvarohových a smetanových krémů. Sýry pak byly rozděleny celkem do 4 soutěžních kategorií, kdy nejpočetnější z nich tvořily pařené sýry.
Inovační přínos přihlášených novinek byl tak vysoký, že odborné komise rozhodly udělit ocenění „Novinka roku 2021“ celkem 25 výrobkům. „Novinkou roku“ s nejvyšším počtem získaných bodů se pak stal moderní trendový výrobek „Dip ke grilování – zakysaná smetana s příchutí papriky s jalapeňos“ z Polabských mlékáren, získal 18 bodů z 20 možných. Veřejné vyhlášení výsledků soutěže se v letošním roce s ohledem na protipandemická opatření neuskutečnilo.