Ročník 2020 se vyznačuje vynikajícími "rossé" víny
V areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy, na jižních svazích Trojské kotliny můžeme navštívit památkově chráněnou vinici sv. Kláry. Zdejší jedinečné podmínky pro pěstování vinné révy využívali vinaři už ve středověku. Dnes už si ani nedovedeme představit, že Praha byla typické vinařské město. I poslední ročník 2020 dokazuje, že místní vinaři mohou v kvalitě produkce konkurovat i těm z našich tradičních vinařských oblastí.
První zmínka o vinicích na území dnešní Troje pochází z roku 1228. V 17. století patřila vinice sv. Kláry k trojskému zámku. Obnovena byla okolo roku 1952 a v současnosti zaujímá rozlohu 3,5 ha. Nejdříve révu stříhali systémem vedení na hlavu, později se změnilo na Rýnsko-Hesenské vedení a vedení systémem Vertico (vertikální kordon).
V roce 1995 vinice přešla pod správu pražské botanické zahrady. V roce 2004 tu začali
s radikální obnovou, kdy část nevhodných odrůd vyklučili a nahradili klasickými evropskými odrůdami révy vinné, tedy hlavně Rulandským modrým, které v současné době začíná na vinici dominovat. Od roku 2009 tu veškeré hrozny zpracovávají v místním, nově vybudovaném sklepě. Produkce vinice se pohybuje přibližně v množství okolo 20 tisíc lahví ročně. Vína z vinice sv. Kláry získala desítky ocenění. Trojská zahrada a vinice sv. Kláry nyní představuje sedm odrůdových, suchých vín a dvě cuvée z hroznů, které sklidili v září loňského roku. Novinkou vinice sv. Kláry, kterou oficiálně představí na podzim, je bylinný vermut z místních hroznů a bylin. Vermut připravují ve spolupráci s lihovarem Landcraft.
Botanická zahrada v Troji je z pohledu produkce vína světovým unikátem. „Jsme jednou z mála botanických zahrad na světě, která se může pyšnit vlastním produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. Jedinečné klimatické podmínky jižního svahu přímo nad řekou Vltavou jsou ideální pro pěstování vinné révy. Pravidelně tu sklízíme hrozny vysoké kvality a díky péči našich vinařů pak v místním sklepě vznikají špičková vína. Věříme, že i ročník 2020 uspěje jak u milovníků vína, tak u odborníků. Těšíme se také na novinku, kterou představíme na podzim, a tou je bylinný vermut, který tak trochu navazuje na historii vinice sv. Kláry,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Cuveé Botanica v loňském roce velice oblíbené
Ročník 2020 ve znamení suchých vín
Klimatické podmínky roku 2020 přispěly k tomu, že všechna vína posledního ročníku jsou suchá. To jim ale nikterak na kvalitě neubírá, právě naopak. Konzumenti se mohou těšit na jejich svěžest a prolínání ovocných tónů. „Produkce nových vín reaguje na poměry loňské sezóny. I z toho důvodu v posledním ročníku nemáme červené víno, protože hrozny vyhlášené odrůdy Rulandské modré nedosáhly požadované cukernatosti. Díky tomu jsme ale mohli rozšířit nabídku růžových vín a z modrých hroznů vznikl vynikající klaret s plnou chutí,“ uvádí Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry.
Příznivci růžových vín mají na výběr. Ročník 2020 zastupují tři růžová odrůdová vína klaret Rulandské modré, rosé Rulandské modré a lehké růžové cuvée Klára, kde se snoubí odrůdy Rulandské modré a Modrý Portugal. „Troufám si říci, že klaret z hroznů Rulandského modrého bude patřit mezi velmi oblíbená vína letošní letní sezóny. Je to suché, ale plné víno, ve kterém si hrají chutě tropického ovoce a banánu v kombinaci se žlutým jablkem, zralými hruškami a rynglemi. Toto víno skvěle doplní grilované maso, ale i lehké letní dezerty. Pokud má někdo raději lehčí růžová vína, tak jistě nepohrdne svěžím růžovým cuvée Klára,“ zve Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Kláry.
Za růžovými víny rozhodně nezaostává ani nabídka bílých. Nabízejí se čtyři odrůdová vína – Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Tramín červený a Rulandské šedé a opět nechybí provoněné cuvée Botanica. „Příznivci ryzlinků si letos přijdou na své, náš ryzlink ročníku 2020 si nezadá s poctivými německými ryzlinky, je suchý a bohatý na citrusové tóny. Ráda bych ale vyzdvihla Müller Thurgau, který již velmi kladně hodnotilo několik odborníků. Jedná se o lehké a svěží a přitom voňavé víno s ovocnými tóny zeleného jablka a limety. I do nového ročníku jsme zahrnuli cuvée Botanica, které bylo loni poměrně oblíbené. Potkávají se v něm tři odrůdy, tedy Sauvignon, Tramín červený a Ryzlink rýnský, a je charakteristické svojí vůní a bohatou chutí broskví, bezinek a černého rybízu,“ doplňuje Eliška Muchnová.
Kultivar Portugalské modré
Novinka vinice sv. Kláry s odkazem na historii
Loňskou sezónu a sklizeň v mnohém poznamenala pandemie koronaviru. Z toho důvodu se neuskutečnilo ani tradiční vinobraní. Hrozny, které v roce 2020 zde nezpracovali na burčák, využili jako základ pro výrobu kořenitého vermutu. Ten vznikl ve spolupráci s lihovarem Landcraft a kromě hroznů jej obohatily i byliny přímo z botanické zahrady. „Při přípravě receptury jsme navázali na tradici klášterních zahrad. Vinice sv. Kláry ve 13. století náležela pražskému klášteru sv. Jiří, který byl sídlem benediktinek. Tehdejší klášterní medicínu proslavily tyto jeptišky špičkovou znalosti léčivých účinků bylin v širokém okolí.
Ne náhodou zde vznikaly také receptury mnoha bylinných likérů,“ vysvětluje Eliška Muchnová. Vinný mošt ihned po sklizni dolihovali vinnou pálenkou a společně s prvními bylinnými extrakty uložili v dubovém sudu v lihovaru, kde zraje po dobu přibližně jednoho roku. Zájemci budou moci tuto novinku poprvé ochutnat v průběhu letošního září.
Vertico, relativně nový systém vedení révy vinné tzv. vertikálním kordonem
Rok 2020 na vinici
Začátek vegetace v roce 2020 byl zrychlený o zhruba 14 až 21 dní, avšak chladnější deštivé počasí v květnu a červnu tento náskok smazalo. „Počasí loňského roku bylo deštivější a pro nás to znamenalo zvýšenou péči o révu. Například to, aby hrozny nezačaly předčasně zahnívat a listy netrpěly houbovými chorobami. Na druhou stranu pozitivem bylo velmi dobré ujmutí nově vysazených rostlin vinné révy, které jsme nemuseli dále zalévat,“ říká Martin Beránek, kurátor vinice sv. Kláry. Sklizeň začala ve druhém zářijovém týdnu, kdy tu sklízely nejprve rané odrůdy jako Modrý Portugal, Müller Thurgau, Muškát moravský a v následujících týdnech zbytek odrůd z produkčního vinohradu.
Pokud vás zajímá, jak vzniká víno v botanické zahradě, využijte možnosti komentované prohlídky expozice výroby vína v místním sklepě. Prohlídky se konají od července do října vždy v neděli ve 13.00, 15.00, 17.00 hodin. Sraz zájemců je u pokladny Kovárna. Do zázemí sklepa pod vinicí sv. Kláry se podíváte ve skupině max. 15 osob. Vstupenky zakoupíte přímo v pokladně. V ceně 300 Kč/osoba je vstup do venkovních prostor, hodinová prohlídka expozice výroby vína s průvodcem a degustace dvou vzorků. Pokud byste se chtěli v rámci prohlídky zahrady vypravit i do skleníku Fata Morgana, bude cena 350 Kč/osoba. Rezervace předem je nutná pouze pro skupiny nad 10 osob nebo v případě zájmu o průvodcovské služby v anglickém jazyce. Vstupenky si můžete zakoupit také předem, mají platnost 1 rok od data nákupu. Všechna vína mohou zájemci ochutnat a zakoupit v místní Vinotéce sv. Kláry.
Vína z vinice sv. Kláry získávají pravidelně ocenění na výstavách vína. Letos jsou to zatím ceny z Lednických vinných trhů, kde zlatou medaili získalo Rulandské modré 2016 a Rulandské modré 2017 a stříbrnou medaili dvě vína nového ročníku, a sice Tramín červený 2020 a Rulandské šedé 2020. V loňském roce to byly zlaté medaile z Promenády červených vín za Rulandské modré 2016 a Rulandské modré 2018, dále zlaté medaile z Vinexu 2020 za Rulandské modré 2014 a Rulandské modré 2015.
Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci. Změna programu vyhrazena. Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).Novinky a další informace najdete také na https://www.botanicka.cz/