Hedvika Přibová (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. )
Salát Caesar je považují gurmáni za nejznámější a nejoblíbenější salát na světě. Abychom ho vyrobili, potřebujeme chytrý kontaktní gril. Nejznámější varianta salátu je s kuřecím masem, která zasytí každého, kdo má větší hlad. Pokud si navíc vezmete k ruce zdatného pomocníka, jakým je například chytrý BBQ gril se sondou značky Sage, připravíte maso i krutony za pár minut. Během chvilky máte pokrm, za který vás pochválí celá rodina.
Salát Caesar oslaví za tři roky už sté narozeniny. Od roku 1924, kdy spatřil světlo světa, si vydobyl mezi saláty významné, ne-li dokonce výsadní postaví. Ačkoliv o jeho vzniku existuje několik verzí, má se za to, že jeho autorem je italský kuchař Caesar Cardini, který měl v té době restauraci v mexickém městečku Tijuana. Jak to někdy bývá, pomohla všemu náhoda – Cardini nechtěl odmítnout skupinu hladových zákazníků, a proto, přestože mu docházely suroviny, improvizoval. A tak připravil první salát Caesar, který ihned sklidil velký úspěch a jehož pověst se začala rychle šířit. Receptura salátu získala během let řadu obměn, každý si tak může vybrat tu, která mu nejvíce vyhovuje.
Celý technologický postup výrazně usnadní chytrý kontaktní gril Sage BGR840. Ten si poradí s klasickým grilovacím repertoárem od masa až po zeleninu i například s palačinkami, omeletou, sendviči apod. Má široké teplotní rozmezí v rozsahu 160-230 °C a lze jej použít i jako otevřený gril. Nabízí pět nastavení podle druhu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a stupně propečení od raw až po well done. To spolehlivě zajišťuje teplotní sonda, která je součástí grilu a sama rozezná, kdy je maso propečené podle vašich představ. Navíc disponuje funkcí „Rest Meat“, která zajistí, aby si maso před konzumací správně odpočinulo a šťáva řádně prostoupila celou porcí a nevytékala z něj hned po nakrojení. Gril je navíc skladný a snadno ho kdekoliv rozložíte.
Chytrý kontaktní gril Sage BGR840
Sage je evropskou značkou společnosti Breville. S výrobky tohoto koncernu se můžeme setkat ve více než 50 zemích světa. Australskou Breville Groupe znají odborníci v gastronomii snad po celém světě. Proslavila se vlastním vývojem malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality. Díky této firmě vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po sendvičovače na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.
Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018. Postupně zde představuje produkty, zaměřené na přípravu espressa, spolu s dalším příslušenstvím, jako například mlýnky, pěniče apod. Dále to jsou zařízení pro grilování, tedy grily či tzv. smoking gun, odšťavňovače nebo zařízení pro přípravu potravin, tedy roboty, mixéry a food procesory. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko je značka Sage zastupována exkluzivně společnosti Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.
Co na Caesar salát potřebujeme?
Především 1 římský salát, 2 ks kuřecích prsou, 2 plátky toastového chleba, olivový olej, sůl a pepř a samozřejmě dresing. Ten připravíme z 50 g majonézy, 50 g bílého jogurtu, 2 filety sardelek, ½ lžičky hrubozrnné hořčice, ½ lžičky kremžské hořčice, 10 g jemně strouhaného parmazánu, 1 stroužek česneku, pár kapek citronové šťávy a pár kapek olivového oleje.
Jak budeme postupovat?
Rozpálíme gril na 180 °C a dole umístíme rovnou grilovací desku. Během zahřívání grilu nakrájíme celý římský salát a 2 plátky toastového chleba. Na grilovací plochu přidáme trochu olivového oleje a opečeme krutonky z obou stran do zlatova. Jakmile jsou krutonky hotové, zvýšíme teplotu grilu na 210 °C. Teplotní sondu zapíchneme do masa doprostřed nejsilnějšího místa. Na grilu nastavíme pomocí ovládacích tlačítek „poultry“ preferovaný stupeň propečení, například „well done“. Jakmile zazní akustický signál, že gril dosáhl nastavené teploty, dáme maso na gril a přiklopíme.
V průběhu pečení máme čas na přípravu dresingu. Všechny uvedené suroviny smícháme v uvedeném poměru. Jakmile si po ugrilování maso odpočine, nakrájíme podle libosti, promícháme se salátem s dresingem a na talíři přidáme Krutovy a hoblinky parmazánu.
Další informace najdete zde: www.sagecz.cz.