Lucie Kovandová
Jidáše
Přestože obchodníci neumí přesně předpovědět, jaké obezličky na nás stát v druhém coronavirovém roce chystá, Globus se na velikonoce připravil stejně jako každý rok. Tedy alespoň z hlediska velikonočních potravin a sváteční dekorace. Letos se v tomto řetězci více soustředí na velikonoční pečení a potraviny, jako jsou například velikonoční mazance a jidáše. Tyto výrobky pečou pekaři v každé pekárně našich hypermarketů. Na letošní Velikonoce 360 pekařů v Globusu ručně vykulí 130 tisíc mazanců a vytvaruje 150 tisíc jidášů. Ve svých řeznictvích chystá Globus i dostatečnou nabídku jehněčího a králičího masa, včetně u nás vyrobených pomazánek. Jako každý rok máme velký výběr sladkostí s tématikou Velikonoc. Nebudou chybět ani dekorace jako pomlázky a velikonoční věnce. Vařit se bude svátečně i v restauracích, i když možná stále do krabiček. To vše mimo Velikonoční pondělí, kdy budou ze zákona všechny hypermarkety zavřené.
Velikonoční svátky se nesou ve znamení mazanců, jidášů, ale i dortů. „Specialitou našich pekáren je mazanec De luxe o váze 850 gramů, který obsahuje 15 procent másla, tvaroh a je plný rozinek. Každoročně je o něj veliký zájem,“ informovala Lutfia Volfová, mluvčí hypermarketů Globus. Letos se na „vítání jara“ budou podílet i cukrářky, které obohatí nabídku speciálním velikonočním dortem, zdobeným pravou smetanou a s pro Velikonoce typickou příchutí vaječného likéru.
Jehněčí maso zažívá svou mírnou renesanci. Na pultech v řeznictvích hypermarketu jej koupíte celoročně. Ale největší zájem o něj mají zákazníci tradičně na Velikonoce. „Sice ho nabízíme ho po celý rok, ale o Velikonocích odebíráme od českých dodavatelů jehněčího více. Z dietetického hlediska jde o velice hodnotné maso,“ potvrdila L. Volfová a dodala: „O svátcích je také velký zájem například o maso králičí. Zvýšený bývá i prodej uzeného masa nebo šunek.“Podle zkušeností z patnácti řeznictví Globus je preference výběru masa kupodivu závislá i na počasí. S prvními slunečními paprsky se začíná grilovat, a tomu lidé uzpůsobují výběr patřičných potravin.
Velikonoční jídlo z restaurace
Pro ty, kteří si o Velikonocích chtějí také odpočinout, a přesto mít vynikající jídlo, připraví kuchaři ve všech patnácti Restauracích Globus širokou velikonoční nabídku jídel. Letos nabídnou například králíka nebo jehněčí se špenátem a velikonoční nádivkou s uzeným masem. Celou nabídku zákazníci najdou v regálech Snadného vaření. „Uvařené jídlo našimi kuchaři zákazníci zakoupí přímo v restauracích, v regálu uvnitř hypermarketu. Nově nabízíme našim zákazníkům objednat si jídlo předem v aplikaci Můj Globus a ve stanovený čas ho vyzvednout u označeného výdejového místa. Zákazník tak nemusí čekat ve frontě,“ vysvětlila L. Volfová s odkazem na to, že nařízení o uzavřených restauracích pro posezení dosud trvá. Kuchaři z Restaurace Globus také denně připravují různé druhy pomazánek.
Základem Velikonoc jsou vejce, ale i čerstvé bylinky jsou nepostradatelné. Roste také zájem o český chřest. „V nabídce máme vejce všech velikostí z různých tuzemských chovů. Běžná hnědá, bílá, ale i již uvařená a nabarvená,“ potvrzuje L. Volfová. Roste poptávka po vejcích z chovů s volným výběhem a z halových chovů za příznivou cenu. Na což Globus dbá, aby tyto tuzemské chovy podpořil. Dalším velikonočním fenoménem jsou byliny. O Velikonocích roste oproti ročnímu průměru zájem o čerstvé bylinky o 30 procent. „Máme širokou nabídku osmnácti druhů čerstvých bylin a na jaře nechybí ani medvědí česnek nebo o řezaná kopřiva, která je nezbytnou ingrediencí do velikonoční nádivky. Stoupá i poptávka po českém chřestu, který do Globusu dodává středočeský pěstitel.“ řekla na závěr L. Volfová, tisková mluvčí Globusu.