Lucie Kovandová
Ve vlastních výrobách, pekárnách, cukrářstvích a řeznictvích Globusu probíhají perné přípravy na Vánoce. Úplnou novinkou budou máslové korpusy cukroví, které si doma lze jen dozdobit. V řeznictvích chystají vinnou klobásu. Věděli jste, že největší jedlíci této jemné bílé pochoutky s vínem a muškátovým oříškem jsou z Ústí nad Labem, kteří trumfují dokonce i Pražáky?
Globus letos zvýší výrobu hotových těst na cukroví z pravého másla, cukru a mouky na 12,5 tuny. „Lidé budou víc péct než jiné Vánoce. Ukázala to jarní vlna pečení, kdy mnozí z nich zůstali doma a tvořili. Pro ně naše cukrářky připraví linecké, ořechové, kokosové, kakaové, medovníkové těsto, ale také těsto na vanilkové rohlíčky a pracny,“ řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekařství a cukrářství. O hotová těsta byl podle jeho slov loni obrovský zájem, stejně jako o již hotové cukroví. Letos ho připraví cukrářky přes 8 tun v různých tradičních vánočních tvarech a recepturách. Loni vedle velkých dárkových kazet cukroví měly značný úspěch balení menší s lineckými kolečky a hvězdičkami s polevou. Letos proto v malém balení nabídne i variantu lineckých srdíček s polevou a vanilkovými půlměsíčky.
Originální novinkou je řešení pro ty, kteří chtějí vlastní cukroví, ale nemají čas připravovat úplně vše. „Budeme prodávat zabalené máslové linecké korpusy - kolečka, srdíčka a zvonečky. Každý si je může sám doma naplnit a nazdobit dle vlastní chuti a fantazie. Z této sady lze připravit 30 kusů klasického českého lineckého cukroví. Prodávat je budeme v našem pekařském shopu,“ doplnil Pavel Meduna.
Tradičně pak v patnácti pekárnách Globus napečou a ručně upletou přes 60 kilometrů vánoček, což vydá na 160 tisíc kusů. Nebude chybět ani velmi oblíbená vánočka DeLuxe z devíti pramenů s velkou porcí rozinek a másla. „Největší zájem o vánočky De Luxe, těsta i cukroví je v Praze. Nicméně vánočky jako takové jsou typicky nejpopulárnější v Pardubicích, Olomouci a Ostravě, kde jich kupují místní opravdu velká množství,“ poznamenal Pavel Meduna. Jen na vánoční cukroví, těsta a vánočky spotřebují pekaři a cukrářky tohoto řetězce více jak 15 tun českého másla, 10 tun rozinek a 6 tun mandlových plátků.
Vinná klobása – nejoblíbenější v Ústí a Praze
Zájem o maso a uzeniny je v Globusu vysoký neustále. Nicméně se ročními obdobími mění zájem o konkrétní masa nebo uzeniny. V prosinci je to nejen vepřové maso na řízky, ale i telecí, o které je v současnosti enormní zájem. Uzenáři přímo ve vlastních firemních výrobnách připravují sváteční šunky, jako je například Sedlácká, šunka od kosti, anebo chlouba uzenářů Globusu, pečená vánoční šunka. Moderní firemní udírny se prakticky nezastaví. Tyto zimní měsíce jsou také hlavní sezónou zabijačkových pochoutek. Na odbyt jdou ve velkém prejty, jitrnice, tlačenky a jelita.
Česká vánoční tradice samozřejmě velí si každoročně na Vánoce dát i vinnou klobásu. „Nejvíce vinné klobásy sní Ústečané a hned po nich Pražáci. Brňané nijak velcí konzumenti této pochoutky nejsou. Naopak zákazníci z Pardubicka ji milují,“ upozornil Pavel Holeček, vedoucí patnácti řeznictví Globusu.