Lucie Kovandová
Vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus, Pavel Meduna
Obchodní řetězec Globus se u nás nezabývá pouze prodejem, ale vlastní i potravinářské provozy. Zdejší produkce si vydobyla u českých zákazníků dobré jméno a není ani divu, že získává díky své kvalitě i řadu ocenění. Nejeden výrobek značky Globus se může například pochlubit prestižním oceněním „Česká chuťovka“. Patnáct pekařství Globus v současnosti plánuje rozšířit nabídku pečiva z ryze českých surovin.
Patnáct pekařství Globus rozšíří nabídku pečiva, kterým podpoří zejména české mlýny, mlékaře, pěstitele máku a výrobce povidel. Právě zařadil do své každodenní nabídky řadu výrobků Česká tradice, která vychází z receptů našich babiček. Pekárny tím rozšiřují také sortiment své značky „Poctivá výroba Globus“.
V každé z patnácti pekáren hypermarketů Globus upečou pekaři přes šedesát různých druhů pečiv od základu. Jde o kvasové chleby a rohlíky od cereálního a celozrnného pečiva až po sladké koláče. Při jejich výrobě se používá až 70 % surovin z Česka. „Přemýšleli jsme, jak dál zvýšit naši podporu českým dodavatelům a zároveň se trefit do chutí zákazníků. Protože víme, že milují českou klasiku a často nemají čas si ji doma upéct, rozhodli jsme pro ně připravit každý den kynuté buchty, štrúdly, bábovky a královské koláče,“ řekl vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus, Pavel Meduna. Podle odhadu tím tyto pekárny zvýší odběr ryze českých surovin až o 5 %. „Není to v našem objemu málo. Ročně zpracujeme 9 200 tun mouky z našich regionálních mlýnů, 61 tun makové náplně a 32 tun máku na posypy, 32 tun povidel, 28 tun másla a 153 000 litrů smetany,“ dodává P. Meduna. Pekárny mají s dodavateli dlouhodobé vztahy. Ty naopak nemají problémy s množstvím dodávek surovin. Jediným nedostatkem českého trhu je, že v Česku prakticky neexistují výrobci droždí. To musí Globus nakupovat ze sousedního Německa. Uvedené výrobky řady Česká tradice budou balené v nových obalech s označením „Poctivá výroba Globus“.