Pivní rituál k vytvoření pivní pěny

Na mnoha místech České republiky se mohou  zájemci v poslední době seznámit i s mistrovským pivním rituálem, který vzniká za účelem vytvoření pivní pěny. Není bez zajímavosti, že jeho tvůrci jsou sládci Plzeňského Prazdroje.

"Rituál začíná načepováním správné míry do originálních sklenic Master bez pěny. Následně se přímo před očima samotných hostů vytvoří krásně hustá pěna, které říkáme pivní květ.  Při něm se využívá lavinového účinku, docíleného excitací molekul oxidu uhličitého předáním tepelné energie z rozžhaveného tělíska vyrobeného z potravinářské oceli. Kromě zajímavé podívané je důležité, že molekuly CO2 jsou generovány jen zpod hladiny piva a do bublinek pěny se už nestrhávají molekuly vzduchu, ale pouze samotný oxid uhličitý, který naopak účinně brání styku piva s okolním vzduchem. Nezlobte se, že to říkám odborným jazykem, ale nedivte se. Vždyť Master je přece tajemná  záležitost. Z načepovaného piva máte lepší smyslové prožitky během jeho servírování a přitom  pijete ritiálem vylepšené pivo," říká plzeňský sládek Václav Berka.


 


Václav Berka potravinovým želízkem ohřívá lahodný nápoj (Foto: Petr Skála)