Text a foto Jaro Kratochvíl
Již 3. ročník s názvem Pražský pivní festival 2019 se konal ve dnech 29. a 30. listopadu v industriálním prostředí pražské Pragovky. Návštěvníci nejen ochutnali jedinečná piva načepovaná přímo od sládků, ale měli i možnost přímo pohovořit s konkrétními zástupci pivovarů. Samozřejmě se ptali na vše, co je práci s pěnivým mokem zajímalo a byli zvědaví i na situaci na trhu a nabídku zúčastněných pivovarů. Součástí festivalu byl také prodej gastronomických specialit, které se hodí se k prodávaným pivům.
Na stánku Budvaru byla k dostání i limitovaná edice piva ležáku 12° s názvem „Sedm spolčených“, na které se podílelo 7 sládků napříč různými pivovary. Výčet pivních stylů byl velmi široký a zahrnoval od klasických výčepních piv a ležáků po nejrůznější varianty piv svrchně kvašených. Každý z téměř 30 pivovarů měl na čepu vždy několik druhů svých produktů. Příjemným zpestřením Pražského pivního festivalu byl budapešťský pivovar Monyo z Maďarska. Také on přispěl do galerie čepovaných pivních stylů svým Soury čili kyseláčem a nabídl tak možné srovnání z pivovarem Cobolis a dalšími. Návštěvníci letošního festivalu si jistě nemohli stěžovat na nudu nebo nedostatek chuťových vjemů. Jak je z fotografií vidět, nechyběla ani dobrá nálada.