• info@czechtravelpress.cz
Czech Travel Press
  • Úvodní stránka
  • O nás
    • Úvod
    • Aktuálně
    • Historie CTP
    • Osobnosti
  • Co nabízíme
  • Stát se členem
  • Kontakty
  • Naši členové
  • Pozvánky
  • Kronika
  • Soutěže
  • Cestujeme
  • Recenze

Naši partneři

czechtourism
Klub českých turistů
Znovín
Panevropská univerzita
Alpy
Alpenverein
Jílové

Gastronomie a cestovní ruch

Národní kuchyně Moldavska

Ve spolupráci s webem Nová Večerní Praha, Pavel Fryml, šéfredaktor, foto: Petr Brodecký

Jsou to lidé, kdo dělá Moldavsko zvláštním. Cestujte do jakéhokoli kouta Moldavska a uvítají vás skutečně přátelští lidé a jídlo patří k přivítání. Když přijedete do moldavské vesnice, než se nadějete, budete sedět u stolu prostřeného jídlem a domácím vínem.

Národní kuchyně může překvapit svou jednoduchostí a přitom bohatou chutí, založenou na místní produkci. Prvním chodem je většinou polévka,  oblíbená je horká kyselá polévka zvaná zama, zavařená domácími nudlemi. Přílohou hlavních jídel je obvykle mamaliga – kukuřičná kaše podobná polentě. Podává se s moldavským sýrem (slaný bílý sýr Branza), zakysanou smetanou a masovým gulášem zvaným tocana.

Většina domácností si vyrábí své vlastní verze chutného pečiva zvaného placinta (nebo placintele). Jsou vyráběny z listového těsta s různými náplněmi: zelí, místní sýr, jablko, dýně nebo třešně. Sýrové verze jsou obzvláště dobré při ochutnávkách vína. Sarmale jsou populární v celém Moldavsku. Sarmale jsou závitky vyrobené z listů zelí nebo vinné révy a plněné směsí mletého masa (obvykle vepřového), rýže a bylin.

Každý region má svůj recept na sarmale, obvykle se podávají s mamaligu a zakysanou smetanou nebo s domácím pečivem. Ze zeleninových jídel se v sezóně objevují čerstvé saláty, jídla na bázi papriky, lilku a rajčat. Dezertem mohou být uzené švestky plněné vlašskými ořechy, nebo si můžete dát pomalu upečený tradiční koláč zvaný baba neagra.

 

© 2025 Czechtravelpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa
  • Úvodní stránka
  • O nás
    • Úvod
    • Aktuálně
    • Historie CTP
    • Osobnosti
  • Co nabízíme
  • Stát se členem
  • Kontakty