Ve spolupráci s webem Nová Večerní Praha, Pavel Fryml, šéfredaktor, foto: Petr Brodecký
Jsou to lidé, kdo dělá Moldavsko zvláštním. Cestujte do jakéhokoli kouta Moldavska a uvítají vás skutečně přátelští lidé a jídlo patří k přivítání. Když přijedete do moldavské vesnice, než se nadějete, budete sedět u stolu prostřeného jídlem a domácím vínem.
Národní kuchyně může překvapit svou jednoduchostí a přitom bohatou chutí, založenou na místní produkci. Prvním chodem je většinou polévka, oblíbená je horká kyselá polévka zvaná zama, zavařená domácími nudlemi. Přílohou hlavních jídel je obvykle mamaliga – kukuřičná kaše podobná polentě. Podává se s moldavským sýrem (slaný bílý sýr Branza), zakysanou smetanou a masovým gulášem zvaným tocana.
Většina domácností si vyrábí své vlastní verze chutného pečiva zvaného placinta (nebo placintele). Jsou vyráběny z listového těsta s různými náplněmi: zelí, místní sýr, jablko, dýně nebo třešně. Sýrové verze jsou obzvláště dobré při ochutnávkách vína. Sarmale jsou populární v celém Moldavsku. Sarmale jsou závitky vyrobené z listů zelí nebo vinné révy a plněné směsí mletého masa (obvykle vepřového), rýže a bylin.
Každý region má svůj recept na sarmale, obvykle se podávají s mamaligu a zakysanou smetanou nebo s domácím pečivem. Ze zeleninových jídel se v sezóně objevují čerstvé saláty, jídla na bázi papriky, lilku a rajčat. Dezertem mohou být uzené švestky plněné vlašskými ořechy, nebo si můžete dát pomalu upečený tradiční koláč zvaný baba neagra.