Text: Natália M. Homolová, Foto: Natália M. Homolová a Archiv Mastrojanni
Vydáte-li se na cestu ze Sieny směrem na jihovýchod do toskánského Montalcina, konkrétně městečka Castelnuovo dell’Abate, narazíte na vinařství a resort Mastrojanni, které se nachází na úpatí kdysi téměř opuštěného předměstí. Toto vinařství prošlo za posledních 10 let výraznou změnou - v roce 2008 se stalo součástí italské Skupiny Illy (její vlajkovou lodí je oblíbená káva Illy, zastřešuje ale i další významné značky světové gastronomie – např. luxusní francouzské čaje Dammann Frères nebo čokolády Domori).
Akvizice vinařství Mastrojanni společností Illy významně napomohla jeho prestiži, zvýšila povědomí o jeho kvalitách mimo Itálii a během dekády umožnila téměř zdvojnásobit jeho původní produkci. Dnes se Mastrojanni řadí mezi nejvyhledávanější vinařství oblasti, která z místní odrůdy Sangiovese vyrábí víno známé především jako Brunello a za každý jeho ročník získávají vysoký počet bodů v hodnoceních nezávislými sommeliéry.
Brunello di Montalcino DOCG (kvalitní víno se zaručeným a kontrolovaným původem), zaznamenalo v posledních letech výrazný narůst v oblibě po celém světě. Díky svým výjimečným kvalitám patří na samotnou špici prestižních vín Itálie a spolu s piemontským Barolo dobývají světové trhy. Rostoucí obliba Brunella se odráží i v nárůstu počtu náročných turistů, kteří Montalcino navštíví a vyhledávají zážitkové cestování obohacené o vysokou gastronomii. Je to fenomén na nějž se v Mastrojanni pečlivě připravili - areál vinařství byl nedávno citlivě zrekonstruován a rozšířen o designový resort (3 vilové domy nabízí 6 dvoulůžkových pokojů a 2 apartmány), hosté mají nově k dispozici také venkovní bazén s výhledem na Val d’Orcia) a vlastní restauraci.
Restaurace byla inaugurována teprve v květnu a její důležitost pro resort podtrhla přítomnost samotného CEO Skupiny Illy na slavnostním otevření. Riccardo Illy, ředitel vinařství Andrea Machetti a michelinskou hvězdou oceněný šéfkuchař Roberto Rossi představili tříčlenné skupině novinářů z Itálie a České republiky (z Czech Travel Press) koncepci, kterou se Mastrojanni bude v následujících sezónách ubírat. Zahrnuje orientaci na náročnou klientelu, která dokáže ocenit personalizované degustace, párování jídla s vínem certifikovanými sommeliéry z italské asociace AIS či master kurzy lokální kuchyně s privátním šéfkuchařem.
Uplatnění filosofie ‘chilometro zero’, čili použití potravin, které mají téměř nulovou uhlíkovou stopu (byly přepravovány ‘nula kilometrů’), je samozřejmostí. Km 0 symbolizuje filosofii vysoké kvality - pečlivý výběr místních dodavatelů, respektování tradice, garance čerstvosti surovin, jejich původu a v neposlední řadě respekt k přírodě a bio kvalitu. Tu sice mnozí farmáři oficiálně nedeklarují, spíše se pozastavují nad tím, proč by nad označením ‘bio’ vůbec měli uvažovat. Představa použití chemických postřiků na jimi obhospodařovaných pozemcích je pro ně stejně nepředstavitelná jako kečup na těstovinách.
Nespornou výhodou návštěvy restaurace přímo v resortu je výběr vín Mastrojanni a jejich párování s jídlem. Nikde jinde nebudete mít možnost ochutnat průřez ročníky Brunello di Montalcino (včetně toho naprosto prvního 1978, ale neměli byste vynechat ani ročníky 1980 či 1985) a vyzkoušet jeho možná méně známého, ale zajisté vynikajícího mladšího sourozence Rosso di Montalcino DOC. Díky zkušenému sommeliérovi budou perfektně ladit s vašimi pokrmy. Rosso di Montalcino se liší pouze metodou zrání a v archivních edicích mnohdy dosahuje kvalit Brunella (doporučuji např. ročník 1983). Vynikající jsou ale i mladší ročníky obou vín – Rosso di Montalcino 2017 a Brunello di Montalcino 2014. Jak tomu často bývá, nejlepší víno produkují nejstarší vinice. V případě Mastrojanni nesou cru i jejich jména – Vigna Schiena d'Asino a Vigna Loreto. Jejich zatím poslední ročník 2013 toto tvrzení dokládá.
Základní údaje:
Pozemek usedlosti Mastrojanni má rozlohu 108 hektarů, z nichž 39 se dělí mezi vína Brunello di Montalcino DOCG, Rosso di Montalcino DOC, Sant'Antimo Rosso DOC a Moscadello di Montalcino DOC.
Vinice jsou orientovány primárně na jih a jihovýchod, několik z nich i na jihozápad. Každá má své vlastní geologické rysy - ty na jihovýchod jsou více jílovité a vápencovité s pískovcovými půdami. Ve vinicích vysazených na jih a jihozápad se nachází říční konglomerát s vápenatými oblázky. Jsou to však velmi chudé půdy s velmi nízkými výnosy, které vyžadují mnoho let pro zakořenění vinné révy, aby dosáhla na potřebné živiny. Z tohoto důvodu produkují nejstarší vinice nejlepší víno, jako je tomu u slavné vinice Cru Schiena d'Asino.
Pro bližší informace kontaktujte