France, kde zaregistruje i navrhované několikachodové menu pro slavnostní večer Goût de / Good France s přesně daným pořadím jídel a odpovídající tématům letošního ročníku. Pro každého šéfkuchaře je tato akce prestižní záležitostí, byť dvojitý název akce je slovní hříčkou postavenou na stejné výslovnosti francouzské a anglické verze.
Témata pro rok 2019: Provence + udržitelná kuchyně citlivá k životnímu prostředí.
Celou akci zahájí 21. března velký provensálský banket v centru Paříže ve Village International de la Gastronomie pod taktovkou Géralda Passédata a také velká večeře v tisících restaurací po celém světě. Od 22. do 24. března pak kulinářské zážitky čekají po celé Francii. V Provence se navíc u příležitosti Goode France koná až do konce roku MPG 2019 /Marseille Provence Gastronomie 2019, gastronomický rok v Provence/ Od března do prosince 2019 se v oblasti Bouches-du-Rhône bude konat mnoho slavností, setkání se šéfkuchaři, kurzy vaření, pikniky, trhy… Francouzská kuchyně spolu s typickými regionálními produkty místní kuchyně v nové interpretaci mají vytvořit celosvětový most vybrané chuti a vkusu, velký důraz je kladen na na ekologický a šetrný výběr potravin a na zdravou přípravu pokrmů (s nízkým obsahem tuků, cukru, soli, čerstvá zelenina…). Goût de / Good France navíc podporuje nadaci „No More Plastic”, která bojuje za ochranu oceánů a omezení využívání plastů. Každá restaurace také věnuje 5% z tržby některé předem vybrané neziskové organizaci. Do letošního ročníku bylo zatím vybráno i rekordních 20 restaurací z ČR, jejichž šéfkuchaři v jeden den 21. března pro hosty připraví francouzské speciální menu, případně připraví celý francouzský týden.
Patronát nad celou akcí přijala paní Chantal Poullain. K tématu letošního ročníku – Provence – má osobně velmi blízko, protože právě odtud pochází.
Každé menu dá vyniknout rozmanitosti francouzské gastronomie, přičemž každý šéfkuchař ho může přizpůsobit nabídce kvalitních produktů místního trhu. Menu musí vycházet z receptu inspirovaného francouzským know-how. Předepsané chody: předkrm, hlavní jídlo, výběr sýrů (může být nahrazen druhým dezertem), dezert, francouzská vína a šampaňské.
Restaurace v ČR zapojené do projektu Goût de / Good France, kde si exkluzivně můžete užít francouzskou gastronomii:
À Table! |
La Bouchée Gril
|
Foto: Edita Volková